Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε την προγραμματισμένη ψηφοφορία για την υιοθέτηση των νέων στόχων της ΕΕ σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μετά την αντιρρήσεις που διατύπωσαν τελευταία στιγμή η Γαλλία και άλλες χώρες κατά του νόμου.
Η ψηφοφορία στην επιτροπή ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επρόκειτο να διεξαχθεί την Τρίτη. Εmail, που επικαλείται το Reuters,ανέφερε ότι η ψηφοφορία αναβλήθηκε για τον Ιούνιο, χωρίς να προσδιορίζει ημερομηνία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ολοκληρώσει τον βασικό κορμό της ατζέντας της για το κλίμα – έναν νόμο που περιέχει δεσμευτικό στόχο για την ΕΕ να αντλεί το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.
Οι διπλωμάτες των χωρών της ΕΕ επρόκειτο να δώσουν την έγκρισή τους για τον νόμο την περασμένη εβδομάδα, αλλά το θέμα προσέκρουσε σε όψιμη αντίδραση της Γαλλίας και άλλων χωρών που δήλωσαν ότι δεν θα τον υποστηρίξουν.
Η έγκριση του νόμου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες της ΕΕ υποτίθεται ότι θα ήταν μια τυπική διαδικασία.
Το Κοινοβούλιο επρόκειτο να διεξαγάγει μια πρώτη ψηφοφορία την Τρίτη, ακολουθούμενη από την τελική ψηφοφορία τον Ιούλιο. Η καθυστέρηση εγκυμονεί τον κίνδυνο να αναβληθεί η επικύρωση της οδηγίας μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Το ροζ υδρογόνο
Αλλά το Παρίσι είναι δυσαρεστημένο ,καθώς υποστηρίζει ότι οι κανόνες εισάγουν δυο μέτρα και δύο σταθμά, εις βάρος του υδρογόνου που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια. Σημειώνεται, πως δεν θα επιτρέπεται στις χώρες να υπολογίζουν το συγκεκριμένο καύσιμο – που έχει χαμηλές εκπομπές άνθρακα- στους στόχους για την χρήση των ανανεώσιμων καυσίμων για τη βιομηχανία.
Η Γαλλία -η οποία υστερεί σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό ανανεώσιμης ενέργειας που παράγει εξαιτίας της εξάρτησής της, από την πυρηνική ενέργεια– έχει διεκδικήσει να προσδώσει στο υδρογόνο που παράγεται από την ατομική ενέργεια -το λεγόμενο ροζ υδρογόνο- εξέχοντα ρόλο στην πράσινη νομοθεσία.
Και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, δήλωσαν δυσαρεστημένες με τους νέους κανονισμούς, για διάφορους λόγους, όπως ότι οι στόχοι θεωρούνται υπερβολικά φιλόδοξοι.
Εκπρόσωπος της Σουηδίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες για την επίλυση της διαφοράς.
“Το επίπεδο απογοήτευσης είναι πράγματι εξαιρετικά υψηλό. Η Γαλλία ζητά πάντα περισσότερα”, δήλωσε για το θέμα διπλωμάτης της ΕΕ.
naftemporiki.gr