Σιδεράκια: Όσα πρέπει να ξέρετε

Ένα χαμόγελο με ίσια δόντια αυξάνει την αυτοπεποίθηση και κάνει το άτομο πιο ελκυστικό, όμως πέρα από αυτό, τυχόν προβλήματα στις γνάθους επιβάλλουν την ορθοδοντική θεραπεία από μικρή ηλικία.

Ακόμα όμως και για όσους την… ξεπέρασαν, υπάρχουν λύσεις.  Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα γνωστά «σιδεράκια» σε παιδιά και ενήλικες;

Πότε πρέπει να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία;

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό συνιστάται σε ηλικία 6 – 7 ετών προκειμένου να διαγνωσθούν τυχόν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπισθούν με προληπτική θεραπεία και χαμηλότερο κόστος. Η κυρίως ορθοδοντική θεραπεία συνήθως αρχίζει σε ηλικία άνω των 10 ετών και σίγουρα πριν την εφηβεία, ώστε η σωματική αύξηση να επιτρέπει την τροποποίηση της αύξησης των γνάθων.

Πόσο διαρκεί;

Συνήθως από 12 –24 μήνες και μεταξύ των επισκέψεων μεσολαβεί χρόνος 3 – 6 εβδομάδων.

Τι μηχανισμοί υπάρχουν;

Υπάρχουν ακίνητοι και κινητοί μηχανισμοί. Ακίνητοι μηχανισμοί είναι τα παραδοσιακά μεταλλικά ορθοδοντικά σιδεράκια, τα γλωσσικά ορθοδοντικά που συγκολλούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και εφαρμόζονται ανάλογα την περίπτωση και τα διαφανή (λευκά) ορθοδοντικά άγκιστρα από κεραμικό ή πλαστικό που συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Οι κινητοί είναι συνήθως ένα διαφανές κέλυφος που ασκεί ήπιες συνεχείς δυνάμεις και μπορεί να αφαιρείται, ενώ εφαρμόζεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για την ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική διορθώνει και τις σχέσεις των γνάθων και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε ηλικίες στις οποίες υπάρχει ακόμη ανάπτυξη του οδοντογναθικού συστήματος, δηλαδή μέχρι την ηλικία των 13-14 ετών.

Για τους ενήλικες ασθενείς που δεν έκαναν έγκαιρα την θεραπεία υπάρχουν σήμερα αόρατοι τρόποι θεραπείας με διαφανείς νάρθηκες ή μηχανισμούς που τοποθετούνται στην πίσω επιφάνεια των δοντιών (γλωσσικά σιδεράκια) και δεν φαίνονται.

Χρειάζεται να κάνω κάτι μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;

Με την ολοκλήρωση της θεραπείας πρέπει απαραιτήτως, για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, να τοποθετηθούν συγκρατικοί μηχανισμοί.

Εάν δεν θέλω να βάλω σιδεράκια μπορώ να βάλω κάτι άλλο;

Υπάρχουν εναλλακτικές οδοντιατρικής αποκατάστασης, εφόσον τα δόντια το επιτρέπουν, έτσι ώστε το χαμόγελο να δείχνει τα δόντια ίσια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με όψεις ρητίνης σε 1 ραντεβού για την κάθε γνάθο. Προϋπόθεση φυσικα, ο οδοντίατρος να είναι ειδικευμένος στην αισθητική, και να έχει ανάλογη μακρόχρονη εμπειρία.

Πόσο κοστίζουν;

Καθώς δεν υπάρχει μόνο μία ορθοδοντική θεραπεία, οι τιμές διαφέρουν κατά περίπτωση. Ενδεικτικά οι τιμές για τη συμβατική θεραπεία για άνω και κάτω γνάθο ξεκινούν από 2.000€.

Πηγή: Iatronet.gr (1, 2)

Δείτε περισσότερες ειδήσεις και θέματα για την ομορφιά.

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

[vc_row][vc_column width="1/3"][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/3"][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/3"][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *