Η συμφωνία συνεργασίας περιλαμβάνει προώθηση και υποστήριξη της συνεργασίας ερευνητών του ΙΤΕ και επιχειρήσεων για την ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης και για την προώθηση της αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και επιστημονικής τεχνογνωσίας.
Συμφωνία Συνεργασίας με επίκεντρο την ανάπτυξη της καινοτομίας υπέγραψαν το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Στόχος είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας και η συστηματική υποστήριξη της εμπορικής και επιχειρηματικής αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της επιστημονικής γνώσης.
Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΙΤΕ, στο Ηράκλειο Κρήτης, παρουσία του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητή Αθανάσιου Κυριαζή.
Η συμφωνία συνεργασίας περιλαμβάνει προώθηση και υποστήριξη της συνεργασίας ερευνητών του ΙΤΕ και επιχειρήσεων για την ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης και για την προώθηση της αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και επιστημονικής τεχνογνωσίας.
Η υποστήριξη θα περιλαμβάνει ευκαιρίες για licensing τεχνολογιών, ίδρυση τεχνοβλαστών, καθώς και δυνατότητα κάλυψης συγκεκριμένων αναγκών των επιχειρήσεων σε έρευνα και καινοτομία. Επιπλέον περιλαμβάνει συνεισφορά του ΣΕΒ στο έργο του Δικτύου Μεταφοράς Τεχνολογίας gnΩsi -το οποίο συντονίζεται από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, ώστε να επιταχυνθεί η αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας, και να αναπτυχθούν περισσότερες συνεργασίες των 10 ερευνητικών και πανεπιστημιακών φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο με τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.
Ταυτόχρονα εμπεριέχει τη διοργάνωση διμερών ή πολυμερών συναντήσεων δικτύωσης για την ενίσχυση συνεργασιών έρευνας και ανάπτυξης ή/και αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και επιστημονικής τεχνογνωσίας, τα οποία παράγονται στο ΙΤΕ.
Οι εκδηλώσεις μπορεί να έχουν τη μορφή θεματικών εργαστηρίων (workshops Innovation Ready του ΣΕΒ) ή άλλων κατάλληλα προετοιμασμένων και εξατομικευμένων συναντήσεων μεταξύ ερευνητών και επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας ταυτόχρονα προβλέπεται και η ανάπτυξη ευρύτερων πρωτοβουλιών για την ευθυγράμμιση της εφαρμοσμένης έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς όπως, (i) υλοποίηση βιομηχανικών διδακτορικών ή μεταδιδακτορικών, (ii) δημιουργία ευρύτερων σχετικών επιχειρηματικών προγραμμάτων βιομηχανικής έρευνας, με υποδοχή υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων σε επιχειρήσεις, και (iii) δυνατότητα συμμετοχής μελών του ΣΕΒ σε έργα «proof of concept» αναλόγως αντικειμένου και ενδιαφέροντος.
Τέλος περιλαμβάνει τη διοργάνωση επικοινωνιακών ενεργειών για την ενημέρωση και πρόκληση ενδιαφέροντος των μελών του ΣΕΒ, των μελών της ερευνητικής κοινότητας, καθώς και στο ευρύ κοινό για τη σημασία και τα αποτελέσματα της μεταφοράς τεχνολογίας και των αποτελεσμάτων των δράσεων του μνημονίου.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης δήλωσε: «Με τη συμφωνία ΙΤΕ και ΣΕΒ, ενισχύονται οι δεσμοί συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητών μέσα από πρακτικές συνέργειες Έρευνας-Ανάπτυξης και βελτιώνονται οι δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης.
Πρόκειται για μια διαδικασία με αμοιβαία θετικά αποτελέσματα, που αποτελεί και μια κρίσιμη προϋπόθεση για ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας που με τη σειρά του αποτελεί πυλώνα μιας ανταγωνιστικής οικονομίας με δυνατές, εξωστρεφείς, επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και με ουσιαστική αξιοποίηση του εξαιρετικού ερευνητικού μας δυναμικού».
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, εξέφρασε τη χαρά τη για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας το οποίο όπως τόνισε «πρόκειται να ενισχύσει τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ του ερευνητικού και του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Ελλάδας».
Θα προσδώσει, επίσης, νέα δυναμική για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγει το ΙΤΕ σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία. Στρατηγικές συνεργασίες, όπως αυτή, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της Χώρας στο διεθνές περιβάλλον και στην παγκόσμια Οικονομίας της Γνώσης
Παρόντες στην υπογραφή ήταν, επίσης, ο προϊστάμενος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Διεύθυνσης του ΙΤΕ και διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, Παναγιώτης Καρνιούρας, και από τον ΣΕΒ ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος, γενικός διευθυντής, η Μάγκι Αθανασιάδη, διευθύντρια του Τομέα Καινοτομίας του ΣΕΒ, ο Γιάννος Μητσός, συντονιστής της πρωτοβουλίας διασύνδεσης, ο Κώστας Τρούλος, Senior Advisor του Τομέα Καινοτομίας και η Αμαλία Γκουνέλα, Senior Advisor, ExportReady, ΣΕΒ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε την ροή ειδήσεων και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.