Τα όμορφα εκκλησάκια στην Αμοργό

Τα όμορφα εκκλησάκια στην Αμοργό


Όπως στα περισσότερα κυκλαδονήσια, έτσι και στην Αμοργό υπάρχουν δεκάδες εκκλησάκια και εξωκλήσια. Μικρά, λευκά, απλά και ταπεινά δένουν αρμονικά με το λιτό, μα και όμορφο σκηνικό του νησιού και το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και του Αιγαίου.

Τα περισσότερα είναι κατασκευασμένα τον 20ο αιώνα, άλλα τον 19ο και κάποια ακόμα και τον 18ο ή και 17ο αιώνα. Και όλα τους είναι πλήρως εναρμονισμένα στη λιτή κυκλαδική αρχιτεκτονική.

Στην Αμοργό τα περισσότερα εκκλησάκια έχουν μια αρχιτεκτονική λεπτομέρεια που τα διαφοροποιεί από εκείνα των άλλων νησιών των Κυκλάδων: ο θόλος τους είναι κατασκευασμένος από πλατιές πλάκες σε δύο επίπεδα που ασβεστώνονται, όπως και το υπόλοιπο κτίσμα.

Και μπορεί όταν ακούει κανείς Αμοργό και εκκλησία να έρχεται στο μυαλό – και δικαίως – το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, με την εκπληκτική θέα, αλλά υπάρχουν πολλές εκκλησίες και εκκλησάκια που το καθένα έχει τη δική του ομορφιά.

5069740

5069726

5069737

shutterstock 5858441155069729

5069749

5069732

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *