Να αναλάβει δράση για την υποστήριξη των Ροχίνγκια που εκδιώχθηκαν από τη Μιανμάρ καλεί τον ΟΗΕ η διάσημη ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης του Οργανισμού Κέιτ Μπλάνσετ, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία αξιωματούχοι της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για γενοκτονία.

Μιλώντας σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έναν χρόνο αφότου ξεκίνησε η ωμή στρατιωτική καταστολή με αποτέλεσμα την εκδίωξη περισσότερων από 700.000 μουσουλμάνων Ροχίνγκια από την πολιτεία Ραχίν στο δυτικό τμήμα της χώρας, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός περιέγραψε τις «σοκαριστικά συνηθισμένες» ιστορίες βασανιστηρίων, βιασμού και ανθρώπων που τα αγαπημένα τους πρόσωπα σκοτώθηκαν μπροστά στα μάτια τους, τις οποίες άκουσε όταν επισκέφθηκε προσφυγικούς καταυλισμούς των Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές νωρίτερα φέτος.

Οι Ροχίνγκια έχουν «πραγματικούς και εις βάθος φόβους» για την επιστροφή στη Μιανμάρ έπειτα από πολλά κύματα εκτοπισμών τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, είπε η Μπλάνσετ και κάλεσε το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση και τις χώρες να υποστηρίξουν την προσπάθεια ανακούφισης, η οποία αυτή τη στιγμή χρηματοδοτείται μόνο κατά 33%.

«Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος, δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Αποτύχαμε στο θέμα των Ροχίνγκια προηγουμένως – παρακαλώ, μην αφήσετε να αποτύχουμε και πάλι».

Διάσημη ηθοποιός καλεί τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για τους Ροχίνγκια

Η ανεξάρτητη διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ συνέστησε την παραπομπή της Μιανμάρ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παραπομπή που απαιτεί συμφωνία των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η έκθεση καλεί επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος μεμονωμένων στρατιωτικών και να επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Μιανμάρ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει διορίσει ειδικό απεσταλμένο στη χώρα.

Ο ΟΗΕ έχει επίσης υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με τις αρχές της Μιανμάρ προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την επιστροφή των προσφύγων Ροχίνγκια από το Μπανγκλαντές, ωστόσο παρατηρητές λένε ότι δεν είναι ασφαλές να επιστρέψουν. «Είναι σαφές πως δεν πληρούνται ακόμη οι όροι για την ασφαλή, εθελοντική, αξιοπρεπή και βιώσιμη επιστροφή των προσφύγων Ροχίνγκια στους τόπους καταγωγής ή επιλογής τους» δήλωσε ο Γκουτέρες.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν την έλλειψη δράσης εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το έχουν καλέσει επανειλημμένα να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει λογοδοσία για τα εγκλήματα εναντίον των Ροχίνγκια.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει πως ο στρατός της χώρας διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένων φόνων, βιασμών, βασανιστηρίων, υποδούλωσης, βίας κατά παιδιών και καταστροφής ολόκληρων χωριών.

Η Μιανμάρ απέρριψε ήδη τα ευρήματα λέγοντας ότι δεν αποδέχεται την έκθεση της διερευνητικής επιτροπής.

Η έρευνα της κυβέρνησης που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα έχει καταγγελθεί ευρέως από παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι συγκαλύπτει τα εγκλήματα και δεν θεωρείται πιθανό να αποδώσει πραγματική λογοδοσία για τα εγκλήματα σε βάρος των Ροχίνγκια.

Διάσημη ηθοποιός καλεί τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για τους Ροχίνγκια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *