Η μαγευτική καστροπολιτεία της Λακωνίας τόπος καταγωγής του Ρίτσου

Η μαγευτική καστροπολιτεία της Λακωνίας τόπος καταγωγής του Ρίτσου

«Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη», είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ρίτσος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, για την τόπο καταγωγής του.

Από τις πιο καλοδιατηρημένες, μεσαιωνικές καστροπολιτείες της χώρας που κατοικούνται μέχρι σήμερα, πίσω από τα ενετικά τείχη της Μονεμβασιάς ξυπνάνε μνήμες αιώνων. Πλακόστρωτα σοκάκια, εντυπωσιακά αρχοντικά, ατμοσφαιρικές καμάρες, πανέμορφες εκκλησίες, πέτρινα σκαλιά στα βασικά χαρακτηριστικά της Κάτω Πόλης.

Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινάει μόλις περάσετε την πύλη του κάστρου και αντικρύσετε το κεντρικό σοκάκι της Μονεμβασιάς ή κατά τους Βυζαντινούς την «Μέση Οδό».

1046804371 1

Βυζαντικές εκκλησίες, εντυπωσιακά αρχοντικά και πέτρινα καλντερίμια συνυπάρχουν με μοντέρνες καφετέριες, παραδοσιακές ταβέρνες και boutique ξενοδοχεία – όλα προσαρμοσμένα στο ύφος και την φιλοσοφία της καστροπολιτείας με σεβασμό στην ιστορικότητα και την αρχιτεκτονική της.

Η κεντρική πλατεία της Μονεμβασιάς, οι περισσότεροι την αποκαλούν «Κανόνι», είναι αυτή με την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, απ’ όπου ξεκινάει μονοπάτι που οδηγεί στα θαλάσσια τείχη.

Μην παραλείψετε, επίσης, να ανηφορίσετε μέχρι το Επάνω Κάστρο για να απολαύσετε πανοραμική άποψη της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της. Σημείο αναφοράς της Πάνω Πόλης η εκκλησία της Αγίας Σοφίας «κρεμασμένης» σε μια απότομη πλαγιά ακριβώς πάνω από τη θάλασσα.

monemvasia1 1

343585832 1

monemvasia2 1

1262289361 1

monemvasia3 1

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *