Η σαγηνευτική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

Η σαγηνευτική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

Ο επιβλητικός βράχος και το εκπληκτικό μεσαιωνικό κάστρο, η μοναδική ατμόσφαιρα μέσα στα τείχη, οι ιδιαίτεροι άνθρωποι, όλα αυτά είναι που κάνουν τη Μονεμβασιά έναν πραγματικά ξεχωριστό προορισμό στην Ελλάδα.

Βρίσκεται στην ανατολική Πελοπόννησο, στον νομό Λακωνίας. Χτισμένη πάνω σε ασβεστολιθικό βράχο με μήκος 1,5 χιλιόμετρο, μέγιστο πλάτος 600 μέτρα και μέγιστο ύψος κάτι λιγότερο από 200 μέτρα, η εμπειρία της επίσκεψης και ακόμα περισσότερο της διαμονής στη Μονεμβασιά είναι πραγματικά αξέχαστη.

Με αέρα κοσμοπολίτικο και πινελιές ρομαντισμού, πετρόχτιστα σπίτια κι αγέρωχα αρχοντικά, η Μονεμβασιά είναι φημισμένη μεσαιωνική καστροπολιτεία κι ένα σπάνιο οικιστικό σύνολο, συναρπαστικό.

Οι ρίζες της γυρνούν πολλούς αιώνες πίσω, στον 6ο μ.Χ αιώνα, όταν ιδρύθηκε από Λακεδαιμόνιους. Αναδείχθηκε κι εξελίχθηκε χάρη στους ανθρώπους της, τη νευραλγική θέση της, τον δυναμικό στόλο της και τα περίφημα προϊόντα της. Γνώρισε ενετική αλλά και τουρκική κατοχή μέχρι την απελευθέρωσή της, το 1821. Η ομοιότητά της, σε σμίκρυνση, με τον βράχο του Γιβραλτάρ, της χάρισε την ονομασία «Γιβραλτάρ της ανατολής».

Η εξερεύνησή της είναι αναμφίβολα απολαυστική. Μην παραλείψετε μία βόλτα στην Κάτω Πόλη, ανάμεσα σε μισογκρεμισμένες εκκλησίες, αλλά και στην Πάνω Πόλη, με τα υπέροχα αρχοντικά.

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *