Η σκοτεινή ιστορία πίσω από τα τείχη του Κάστρο Celje στη Σλοβενία

Η σκοτεινή ιστορία πίσω από τα τείχη του Κάστρο Celje στη Σλοβενία

Το Κάστρο Celje στη Σλοβενία κρύβει μια σκοτεινή ιστορία πίσω από τα ψηλά τείχη του.

Η παλαιότερη γραπτή αναφορά χρονολογείται από το 1323 και αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο μεγαλοπρεπή οχυρά της χώρας.

Το Κάστρο αποτελούσε την κατοικία της δυναστείας του Celje. Η εξουσία τους είχε μεγάλη εμβέλεια και είχαν ουσιαστική επίδραση στην πολιτική μοίρα της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ευρώπης.

shutterstock 1275358246 1

Ένα από τα αξιοθέατα του κάστρου – ο Πύργος του Φρέντερικ – αποκαλύπτει μια τραγική ιστορία αγάπης με βάρβαρο τέλος.

Ο πρώτος κόμης που έμεινε στο κάστρο μαζί με την γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του ήταν ο Χέρμαν Β. Ο γιος του ο Φρέντερικ πήγαινε συχνά για ιππασία στο κτήμα του πατέρα του και εκεί γνώρισε μια μέρα μια όμορφη νεαρή κοπέλα, τη Βερόνικα Ντεσενίσκα.

shutterstock 240744961 1

Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν, ωστόσο ο κόμης δεν ενέκρινε την αγάπη τους. Αποφάσισαν να το σκάσουν και κατέφυγαν στην πόλη Fridrihštajn κοντά στο Kočevje της Σλοβενίας, όπου παντρεύτηκαν μυστικά. Ο Χέρμαν Β σύντομα έμαθε για το γάμο και έστειλε στρατό για να τους συλλάβει.

Ο Φρέντερικ κατάφερε να γλιτώσει τη Βερόνικα, η οποία κατέφυγε στο χωριό Sveta Margita. Ο ίδιος ωστόσο αιχμαλωτίστηκε από τους στρατιώτες του πατέρα του και φυλακίστηκε στον Πύργο Celje, ένα στενό κτίριο ύψους 23 μέτρων για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Ο πύργος έκτοτε ονομάζεται Πύργος Φρέντερικ.

shutterstock 12781843 1

Η Βερόνικα τελικά φυλακίστηκε από τους στρατιώτες του Χέρμαν στο Βελίκι Τάμπορ στην Κροατία. Ο Χέρμαν κατηγόρησε την κοπέλα ότι ήταν μάγισσα που είχε κάνει μάγια στο γιο του και διεξήχθη δίκη, η οποία διήρκεσε δύο ημέρες και στο τέλος αθωώθηκε.

shutterstock 1185919894 1

Ωστόσο, ο Κόμης δεν δέχτηκε την απόφαση και έπνιξε τη Βερόνικα σε μια μεγάλη δεξαμενή στο Κάστρο του Βελίκι Τάμπορ.

shutterstock 151413860 1Κάστρο Βελίκι Τάμπορ

Το σώμα της χτίστηκε στον τοίχο που συνδέει τον πενταγωνικό πύργο με την είσοδο του κάστρου και σύμφωνα με τον μύθο, τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες, μαζί με τον ουρλιαχτό του ανέμου ακούγονται και οι δικές της κραυγές αγωνίας.

shutterstock 1228743547 1Κάστρο Βελίκι Τάμπορ

Αιώνες μετά από αυτά τα τρομερά γεγονότα, το κάστρο αποτελεί πλέον μουσείο που παρουσιάζει μεταξύ άλλων παλιά οχήματα, εθνογραφικά αντικείμενα και ιστορικά σπαθιά.

Το ίδιο το κτίριο ξεχωρίζει ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά παραδείγματα κοσμικής αρχιτεκτονικής στην Κροατία.

shutterstock 475977826 1Κάστρο Βελίκι Τάμπορ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *