Οδοιπορικό στον Τυμφρηστό

Οδοιπορικό στον Τυμφρηστό


Με υψόμετρο που φτάνει τα 2.315 μέτρα, το Βελούχι ή Τυμφρηστός, στη Στερεά Ελλάδα, καλύπτει μεγάλο μέρος των νομών Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Σκεπασμένο από έλατα στο μεγαλύτερο κομμάτι του, το Βελούχι κρύβει μέσα του τις πηγές των ποταμών Σπερχειού και Καρπενησιώτη ενώ κοντά στις κορυφές του σχηματίζεται αλπική λίμνη.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, η ονομασία Τυμφρηστός σχετίζεται με κάποιο μυθικό πρόσωπο, που είχε το ίδιο όνομα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως έχει ρίζες στη λέξη «τέφρα», που συνδέεται με το χρώμα του γυμνού μέρους του βουνού. Πάντως η εμφάνιση του ονόματος Βελούχι τοποθετείται στην περίοδο του μεσαίωνα.

Στις πλαγιές του Τυμφρηστού βρίσκεται το Καρπενήσι ενώ το βουνό περιβάλλεται στα ανατολικά από τον κάμπο του Σπερχειού, στα βόρεια από τα Άγραφα και στα νότια από τα Βαρδούσια και την Καλιακούδα.

Μικρά και μεγάλα χωριά είναι διάσπαρτα γύρω από το βουνό, πνιγμένα μέσα στη φύση, κι αξίζουν μία επίσκεψη, όπως Στένωμα, Παπαδιά, Παυλόπουλο, Αγία Τριάδα και Δομιανοί. Εκτός από τους ίδιους τους οικισμούς, η επαφή με τη φύση είναι ευεργετική σε αυτό το πανέμορφο κομμάτι της Ελλάδας.

ΒΕΛΟΥΧΙΒΕΛΟΥΧΙΒΕΛΟΥΧΙΒΕΛΟΥΧΙΒΕΛΟΥΧΙΒΕΛΟΥΧΙ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *