Τα πέντε στάδια μιας σχέσης είναι η ένωση, η αμφιβολία και η άρνηση, η απογοήτευση, η απόφαση και η ολόψυχη αγάπη. Κάθε σχέση περνά μέσα από αυτά τα πέντε στάδια και όχι μόνο μία φορά. Σκεφτείτε αυτά τα στάδια όχι ως σκαλοπάτι για ένα τελικό αποτέλεσμα, αλλά μάλλον ως μια σειρά από εποχές που διανύουμε σε έναν αιώνιο κύκλο. Με την ευκαιρία διάβασε εδώ 3 συμβουλές για να πετύχει μία σχέση εξ αποστάσεως.
Συχνά πιστεύουμε ότι όλες οι οικείες σχέσεις εξελίσσονται αξιόπιστα από την αρχική συνάντηση, σε μια σειρά μικρών δοκιμασιών και θλίψεων και, τέλος, σε μια ευτυχισμένη κατάσταση ευτυχίας για πάντα. Είναι μια ικανοποιητική αφήγηση που βλέπουμε συνεχώς στις ταινίες, την τηλεόραση και τη μουσική.
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
Στην πραγματικότητα, η αγάπη είναι ένα ταξίδι χωρίς τελικό προορισμό. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι κάποια στιγμή στη σχέση μας, θα κοιτάξουμε πίσω τα εμπόδια που ξεπεράσαμε και θα πούμε: “Λοιπόν, αυτό ήταν! Είμαστε εδώ! Τα καταφέραμε!” Γιατί πέρα από το σημείο που βρίσκετε τώρα, άλλο ένα εμπόδιο περιμένει.
Στάδιο 1: Η ένωση
Το πρώτο στάδιο μιας σχέσης είναι η ένωση, γνωστή και ως η φάση του μήνα του μέλιτος. Είναι το αρχικό, σαρωτικό ειδύλλιο που συχνά περνάει ένα ζευγάρι όταν συναντιέται για πρώτη φορά, συμπεριλαμβανομένης της απόλυτης χαράς παρουσία του συντρόφου και του ακόρεστου, παθιασμένου σεξ.
Συχνά οι άνθρωποι σε αυτό το στάδιο μιας σχέσης θα αισθάνονται σαν να έχουν βρει το «τέλειο ταίρι» τους, κάποιον που είναι τόσο παράξενα παρόμοιος και συμβατός μαζί τους. Νιώθουν ότι θέλουν να είναι πάντα μαζί και τα όρια συχνά διαλύονται. Οι δύο τους φαίνεται να συγχωνεύονται ή τουλάχιστον να αισθάνονται πρόθυμοι να το κάνουν.
Αυτά τα συναισθήματα συχνά πνίγουν το λογικό μέρος του εγκεφάλου μας. Πράγματι, η έρευνα μας λέει ότι αυτό το πρώτο στάδιο χαρακτηρίζεται από βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλό μας – ένα κοκτέιλ ορμονών που πυροδοτούν και διατηρούν μια κατάσταση ερωτισμού, όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες. Αυτή η λάμψη του εγκεφάλου μπορεί συχνά να μας οδηγήσει στο να γίνουμε «εθισμένοι» στους συνεργάτες μας και να αγνοήσουμε ασυμβατότητες, κόκκινες σημαίες ή άλλα θέματα.
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
Τι να κάνετε σε αυτό το στάδιο της σχέσης
Απολαύστε αυτό το στάδιο στο μέγιστο – αυτό είναι το μυστικό που κάνει το ραντεβού τόσο ευχάριστο και ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, να έχετε επίγνωση των αυξημένων συναισθημάτων σας. Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε ένα βήμα πίσω και να παρατηρήσετε τα συναισθήματά σας και τη σχέση σας και να αναρωτηθείτε ενεργά εάν αυτό το άτομο είναι πραγματικά το καλύτερο για εσάς. Λάβετε ειλικρινείς συμβουλές από φίλους που μπορούν να βεβαιωθούν ότι δεν θα παραλείψετε καμία πραγματικά ανησυχητική “κόκκινη σημαία” ενώ βρίσκεστε κάτω από αυτό το βιοχημικό φίλτρο αγάπης.
Προχωρήστε αργά στη λήψη οποιωνδήποτε μεγάλων αποφάσεων, επίσης – η ένωση μπορεί να θολώσει το όραμά σας και να σας κάνει να θέλετε να βουτήξετε σε καταστάσεις που μπορεί να μην είναι πραγματικά σοφές ή υγιείς για εσάς μακροπρόθεσμα. Γενικά, μην παίρνετε αποφάσεις επειδή είστε «τόσο ερωτευμένοι»—γιατί αυτό είναι ένα προσωρινό αίσθημα μανίας που τελικά θα εξασθενίσει.
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
Στάδιο 2: Αμφιβολία και Άρνηση
Το δεύτερο στάδιο μιας σχέσης είναι η αμφιβολία και η άρνηση, στο οποίο τελικά αρχίζουμε να παρατηρούμε τις διαφορές μεταξύ του εαυτού μας και του συντρόφου μας. Ξυπνάμε από την έκσταση του έρωτα με ένα χτύπημα, διαπιστώνοντας ότι οι ίδιες ιδιότητες που κάποτε έμοιαζαν τόσο τέλειες έχουν αρχίσει να μας ενοχλούν. Η αξιοπιστία του φαίνεται τώρα άκαμπτη, η γενναιοδωρία της φαίνεται ανεύθυνη, η περιπετειώδης φύση τους μοιάζει με περιττό κίνδυνο.
Και δυστυχώς, η τριβή είναι φυσική όταν αντιμετωπίζουμε ο ένας τις διαφορές του άλλου. Οι αγώνες εξουσίας αυξάνονται και θαυμάζουμε την αλλαγή του συντρόφου μας. Τα συναισθήματα της αγάπης αναμειγνύονται με την αποξένωση και τον εκνευρισμό. Ίσως τελικά να μην είμαστε «τέλειοι» ο ένας για τον άλλον.
Καθώς η απογοήτευσή μας κλιμακώνεται, αυξάνονται και οι βιολογικές μας αντιδράσεις στο στρες. Ανάλογα με την προσωπικότητα και τις περιστάσεις μας, μπορεί να θέλουμε να πολεμήσουμε ή να αποσυρθούμε. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να αγωνιστείτε για να υπερασπιστείτε τις αξίες σας, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί στην επιθυμία να τα έχετε όλα με τον δικό σας τρόπο. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε από ένα άλλο άτομο να είναι ακριβώς όπως είμαστε, και όμως, σε κάποιο επίπεδο, πολλοί από εμάς τείνουμε να ρωτάμε: “Γιατί δεν είσαι σαν εμένα;”
Τι να κάνετε σε αυτό το στάδιο της σχέσης
Σε αυτό το σημείο, οι δεξιότητες διαχείρισης συγκρούσεων είναι απαραίτητες. Μάθετε πώς να αποκλιμακώνετε τις συγκρούσεις και να αντιμετωπίζετε προβλήματα σχέσεων κατά μέτωπο, ενώ συμπεριφέρεστε ο ένας στον άλλον με προσοχή και σεβασμό.
Να θυμάστε ότι οι διαμάχες για την εξουσία και τα επιχειρήματα είναι φυσιολογικά μέρη μιας σχέσης, δεν είναι απαραίτητα σημάδι ότι η αγάπη τελειώνει ή ότι η σχέση δεν λειτουργεί. Θα χρειαστεί να μάθετε να εντοπίζετε τη διαφορά μεταξύ υγιούς διαφωνίας και ανθυγιεινών θεμάτων ελέγχου. Το πρώτο μπορεί να επιλυθεί, ενώ το δεύτερο μπορεί να είναι σημάδι ότι πρέπει να χωρίσετε.
Επειδή αυτό είναι το στάδιο όπου αρχίζετε να αναγνωρίζετε τις διαφορές σας, αυτό το δεύτερο στάδιο μιας σχέσης είναι επίσης μια καλή στιγμή για να μάθετε τις γλώσσες αγάπης σας. Υπάρχουν πέντε γλώσσες αγάπης και είναι σημαντικό για κάθε άτομο να γνωρίζει πώς θέλει ο σύντροφός του να λαμβάνει αγάπη.
Στάδιο 3: Απογοήτευση
Το τρίτο στάδιο μιας σχέσης είναι το στάδιο της απογοήτευσης. Αυτή είναι η χειμερινή περίοδος της αγάπης, που μπορεί να φαίνεται σαν το τέλος του δρόμου για μερικά ζευγάρια. Σε αυτό το σημείο, οι αγώνες εξουσίας στη σχέση έχουν βγει πλήρως στην επιφάνεια, τα ζητήματα που το ζευγάρι έσπρωχνε συνεχώς κάτω από το χαλί είναι πλέον ολοφάνερα.
Μερικοί άνθρωποι βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση, έτοιμοι να μπουν στη μάχη με την παραμικρή πρόκληση. Άλλα ζευγάρια μπορεί να χωρίσουν αθόρυβα με την πάροδο του χρόνου, αφιερώνοντας όλο και λιγότερη ενέργεια στη διατήρηση της σχέσης και επενδύοντας περισσότερο έξω από αυτήν.
Σε αυτή τη συγκυρία, η αρχική μας εμπειρία της παθιασμένης αγάπης είναι συχνά μια μακρινή ανάμνηση. Το «εγώ» επανεμφανίζεται, μια κατάσταση που αισθάνεται πολύ πιο ασφαλής από την προηγούμενη ευτυχισμένη εμπειρία «εμείς». Ωστόσο, ορισμένα ζευγάρια μπορεί να μην αμφισβητούν τη δέσμευσή τους. Αντίθετα, μπορεί να το δουν ως ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν.
Τι να κάνετε σε αυτό το στάδιο της σχέσης
Καθαρίστε τον αέρα και δημιουργήστε χώρο. Σταματήστε να σπρώχνετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να αποφεύγετε προβλήματα. Όσο κουραστικές κι αν είναι οι επαναλαμβανόμενες διαφωνίες, το να τις σπρώχνεις κάτω από το χαλί δεν είναι η λύση.
Μπορεί να υπάρχει πολλή αρνητική ενέργεια στη σχέση σε αυτό το στάδιο. Για να το αντισταθμίσετε αυτό, εξασκηθείτε στο να δείχνετε στοργή ακόμα και όταν είστε αναστατωμένοι. Μπορείτε να αισθάνεστε θυμωμένοι και να γνωρίζετε ότι κάτι δεν λειτουργεί, κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσετε.
Κατά τη συγχώνευση, ο εγκέφαλος παρατηρεί μόνο τα θετικά και αποφεύγει οτιδήποτε αμφισβητεί αυτή την άποψη. Στο στάδιο της απογοήτευσης, ο εγκέφαλος μηδενίζει όλες τις ελλείψεις της σχέσης. Τα πράγματα που πάνε σωστά αγνοούνται, τα πράγματα που πάνε στραβά τραβούν όλη μας την προσοχή. Προσπαθήστε να αντισταθμίσετε αυτή τη διαδικασία με μια σκόπιμη πρακτική ευγνωμοσύνης.
Στάδιο 4: Απόφαση
Το τέταρτο στάδιο μιας σχέσης ονομάζεται απόφαση επειδή βρίσκεστε σε οριακό σημείο. Συναισθηματικές καταρρεύσεις, φεύγοντας από το σπίτι για ώρες για να ξεφύγετε ο ένας από τον άλλο μετά από καυγά και συμπεριφορές αυτοπροστασίας είναι όλα συνηθισμένα. Το ίδιο και η αδιαφορία και η αποστασιοποίηση.
Ξέρεις ότι είσαι εδώ όταν αρχίζεις να σκέφτεσαι σοβαρά να φύγεις και ακόμη και να κάνεις σχέδια για έξοδο από τη σχέση. Μπορεί να νιώθετε έτοιμοι για μια δελεαστική νέα αρχή με ένα νέο άτομο.
Σε αυτό το στάδιο, παίρνουμε μια απόφαση ή να φύγουμε ή να μείνουμε και να μην κάνουμε τίποτα, παρά το πόσο άθλια είμαστε ή να μείνουμε και να εργαστούμε πραγματικά για να φτιάξουμε αυτή τη σχέση.
Τι να κάνετε σε αυτό το στάδιο της σχέσης
Σε αυτό το στάδιο, σκεφτείτε να ακολουθήσετε έναν νέο δρόμο, που είναι να αποφασίσετε να κάνετε κάποια δουλειά πριν κάνετε μια επιλογή για τη σχέση. Πολλές φορές, τα ζευγάρια αισθάνονται ότι θέλουν να φύγουν από τη σχέση, αλλά όταν μαθαίνουν τις δεξιότητες για να επικοινωνούν αποτελεσματικά, τα χρόνια αγανάκτησης ή αποξένωσης μπορεί να εξαφανιστούν.
Το να κάνετε τη δουλειά περιλαμβάνει την κατανόηση του ρόλου σας στην επιδείνωση της σχέσης σας και τη δέσμευση για πραγματική αλλαγή. Αν κάνουμε αυτή την τελευταία επιλογή, μπορούμε να μάθουμε τα πράγματα που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε οι καλύτεροι άνθρωποι που μπορούμε να είμαστε καθώς δίνουμε στη σχέση μας την ευκαιρία να αναπτυχθεί και να εμβαθύνει.
Ακόμα κι αν τα ζευγάρια κάνουν την επιλογή να χωρίσουν, συχνά μπορούν να το κάνουν με εποικοδομητικό τρόπο, εύχονται το ένα στο άλλο και κατανοούν τη δική τους συμμετοχή σε αυτό που συνέβη.
Στάδιο 5: Ολόψυχη αγάπη
Το πέμπτο στάδιο μιας σχέσης είναι η Ολόψυχη Αγάπη, όταν η σχέση μας είναι στην πιο υγιή και ανταποδοτική της φάση. Είναι το καλοκαίρι του έρωτα, όταν οι καρποί των κόπων ενός ζευγαριού είναι πλήρως ώριμοι και έτοιμοι να το απολαύσουν. Τα ζευγάρια βιώνουν την αληθινή εξατομίκευση, την ανακάλυψη του εαυτού τους και την αποδοχή της ατέλειας τόσο στον εαυτό τους όσο και στους συντρόφους τους, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει «τέλειο ταίρι».
Υπάρχει ακόμα σκληρή δουλειά σε αυτό το πέμπτο στάδιο μιας σχέσης, αλλά η διαφορά είναι ότι τα ζευγάρια ξέρουν πώς να ακούν καλά ο ένας τον άλλον και να κλίνουν σε άβολες συζητήσεις χωρίς να αισθάνονται ότι απειλούνται ή να επιτίθενται ο ένας στον άλλο.
Σε αυτό το στάδιο, τα ζευγάρια αρχίζουν να παίζουν ξανά μαζί. Μπορούν να γελάσουν, να χαλαρώσουν και να απολαύσουν βαθιά ο ένας τον άλλον. Μπορούν ακόμη και να βιώσουν κάποιο από το συναρπαστικό πάθος, τις χαρές και το σεξ της ένωσης καθώς κάθε άτομο ανακαλύπτει ξανά τον εαυτό του με τρόπους που τους αφήνουν να ερωτευτούν ξανά ο ένας τον άλλον.
Τι να κάνετε σε αυτό το στάδιο της σχέσης
Θρέψτε τον εαυτό σας. Το στάδιο της Ολόψυχης Αγάπης τροφοδοτείται από τις ιδιότητες δύο ολόψυχων ανθρώπων: γενναιοδωρία, χιούμορ, ευελιξία, ανθεκτικότητα, καλά όρια, φροντίδα του εαυτού και μια ζωή με νόημα και σκοπό. Τα ζευγάρια μπορούν να παραμείνουν σε αυτό το στάδιο για όσο διάστημα είναι σε θέση να διατηρούν συνεχώς τη δική τους ολότητα ως άτομα, γι’ αυτό θέστε συνεχείς στόχους για τη φροντίδα του εαυτού σας και την αυτο-ανάπτυξη.
Να ξέρετε ότι θα υπάρχουν νέες προκλήσεις που σας περιμένουν κάπου μακριά, αλλά ότι μπορείτε να είστε καλά εξοπλισμένοι για να τις αντιμετωπίσετε όταν έρθουν. Στο μεταξύ, απολαύστε το ταξίδι.
Πηγή: mindbodygreen.com