Το μοναστήρι που σμιλεύτηκε στο βράχο

Το μοναστήρι που σμιλεύτηκε στο βράχο


Σε υψόμετρο 1400 μέτρων, κοντά στο χωριό Καρίτσα, στην Καρδίτσα, η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στην Ελλάδα χάρη στο τοπίο που την περιβάλλει, την αρχιτεκτονική του αλλά και την ιστορία του.

Το μοναστήρι χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, και η παράδοση λέει πως το όνομά του το οφείλει στο ότι για να χτιστεί, πελεκήθηκε ο σχεδόν κατακόρυφος βράχος κατόπιν υπόδειξης της Παναγίας στους μάστορες. Έτσι σμιλεύτηκαν τα κελιά μέσα στην πέτρα, σε τέσσερα επίπεδα, όπου οι μοναχοί ζούσαν και λειτουργούσαν το μοναστήρι. Οι κρύπτες και οι καταπακτές που υπάρχουν στη μονή «μαρτυρούν» πως υπήρξε καταφύγιο αρματολών και κλεφτών στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Το μοναστήρι αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και έχει δύο ναούς, τον Ναό της Αναλήψεως του Χριστού και τον Ναό της Παναγιάς Φανερωμένης. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, χάρη στην περίτεχνη κατασκευή του και την πλούσια ιστορία του. Ωστόσο εκτιμάται πως από τα εκκλησιαστικά κειμήλιά του και τον πλούτο της σπάνιας βιβλιοθήκης του διασώζονται ελάχιστα.

Αυτό που διατηρείται αναλλοίωτο και παραμένει συναρπαστικό είναι η εκθαμβωτική θέα στη λίμνη Πλαστήρα.

930702930715930716ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΕΛΕΚΗΤΗΠΑΝΑΓΙΑ ΠΕΛΕΚΗΤΗΠΑΝΑΓΙΑ ΠΕΛΕΚΗΤΗΠΑΝΑΓΙΑ ΠΕΛΕΚΗΤΗ930699

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.