Το νησί που αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας

Το νησί που αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας

Είναι μάλλον το πιο γνωστό από τα Κυκλαδονήσια. Άνθρωποι από την άλλη άκρη του κόσμου καταφτάνουν στη Σαντορίνη για να ζήσουν την αδρεναλίνη του ενεργού ηφαιστείου και τον αναπόφευκτο ρομαντισμό του περίφημου ηλιοβασιλέματος της Οίας. Όποιος όμως την έχει επισκεφθεί ξέρει πως το υπέροχο νησί του Αιγαίου είναι πολλά περισσότερα.

Πολλά ήταν και τα ονόματά της, από Στρογγυλή σε Καλλίστη ή Καλλιστώ, μετά Θηραμένη και Ρήνεια, μέχρι το κλασικό Θήρα. Η σημερινή της ονομασία οφείλεται στους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους, οι οποίοι της άφησαν το Σάντα Ιρίνα κι αυτό μετασχηματίστηκε σε Σαντορίνη.

Ο μύθος λέει πως η Σαντορίνη αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας. Σημάδια ζωής χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, στα μέσα της τρίτης χιλιετίας π.Χ. Ο πιο γνωστός προϊστορικός οικισμός είναι αυτός στην περιοχή του Ακρωτηρίου, ο οποίος θάφτηκε κάτω από τέφρα στη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου γύρω στο 1600 π.Χ.

Μαζί με τη Θηρασία και το Απσρονήσι, η Σαντορίνη είναι τα απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγυλή. Τμήματα του ηφαιστείου της είναι μεταξύ άλλων η Νέα και η Παλαιά Καμένη. Είναι πολλά τα καραβάκια που κάνουν τον γύρο της Καλντέρας, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να δει από πολύ κοντά τα απόκρημνα βράχια και την αντίθεση της μαύρης γης με το λευκό των Κυκλάδων.

Γεμάτη συγκινήσεις είναι και η από ξηράς περιήγηση στο νησί. Τα υπόσκαφα σπίτια στο ηφαιστειογενές έδαφος μοιάζουν με μικρές ψηφίδες στο έργο τέχνης που απλώνεται στα Φηρά, το Φηροστεφάνι, το Ημεροβίγλι ή την τουριστικά προβεβλημένη Οία, με το πολυθρύλητο ηλιοβασίλεμα. Στα Φηρά, μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο μουσείο Προϊστορικής Θήρας, για να κάνετε ένα εικονικό ταξίδι στον χρόνο με κομμένη την ανάσα.

Γωνιές που αποπνέουν ρομαντισμό αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή, λιτές κυκλαδίτικες γραμμές σε συνδυασμό με άφθονη πολυτέλεια, πλήθη τουριστών από όλο τον κόσμο που διασταυρώνονται με ντόπιους αλλά και τουρίστες εσωτερικού, ολόλευκοι οικισμοί με φόντο το απέραντο Αιγαίο και την άγρια ομορφιά της Καλντέρας, η Σαντορίνη σίγουρα δεν είναι μόνο το ηλιοβασίλεμά της. Είναι ένας τόπος βγαλμένος μέσα από τα σπλάχνα της Γης, ένας αξέχαστος προορισμός, που «σε δάση από αιώνες μονάχη ταξιδεύει», όπως έγραψαν και τραγούδησαν οι αδελφοί Κατσιμίχα στην περίφημη «Σάντα Ειρήνη» τους, ντύνοντας μουσικά εφηβικά καλοκαίρια, ξέγνοιαστες εκδρομές, ξεκαρδιστικά ξενύχτια και φιλίες που σφραγίστηκαν με φόντο το ηφαίστειο και κρατούν μία ζωή.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *