Το Πάσχα στην Κύθνο είναι ένα σταθερό ραντεβού με τον χρόνο

Το Πάσχα στην Κύθνο είναι ένα σταθερό ραντεβού με τον χρόνο

Η αναβίωση ενός πανάρχαιου εθίμου είναι το πιστό ραντεβού που δίνουν κάθε χρόνο τη Λαμπρή, οι ντόπιοι κι επισκέπτες της Κύθνου. Είναι η γνωστή, πλέον, «κούνια της Λαμπρής» που αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα, όπου στήνεται μια μεγάλη κούνια και σ’ αυτήν κουνιούνται νέοι και νέες φορώντας παραδοσιακές στολές. Όποιο ζευγάρι ανεβεί στην κούνια, δεσμεύεται ενώπιον Θεού για το γάμο του, ενώ ακολουθεί κέρασμα με εδέσματα και ποτά και ξεκινούν οι παραδοσιακοί χοροί.

Στο παρελθόν, το έθιμο λειτουργούσε διαφορετικά. Η κούνια στηνόταν για τα αδέσμευτα κορίτσια και όποιος νεαρός αποφάσιζε να κουνήσει το κορίτσι που καθόταν στην κούνια, έστελνε μήνυμα αγάπης και όρκο αφοσίωσης.

Γενικά, στην όμορφη και ήσυχη Κύθνο με τα όμορφα εκκλησάκια της, οι Άγιες μέρες του Πάσχα κυλούν σε κλίμα κατάνυξης, ενώ οι ντόπιοι τηρούν ευλαβικά μέχρι και σήμερα τα έθιμα των ημερών. Μάλιστα, το Μ. Σάββατο, οι νοικοκυρές του νησιού φτιάχνουν κουλούρια και τις Θερμιώτικες πίτες, ενώ μετά την Ανάσταση και αφού τελειώσει η θεία λειτουργία, στην Χώρα, μοιράζεται στους πιστούς το «συγχώριο», που είναι ψητό στο φούρνο και το ετοιμάζουν όσοι θέλουν να συγχωρέσουν την ψυχή ανθρώπων που έχουν χαθεί.

Η Κύθνος αν και είναι ένα πανέμορφο νησί, δεν είναι τόσο προβεβλημένο όσο άλλα των Κυκλάδων. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από Αττική, ανάμεσα σε Τζιά και Σέριφο. Η Κύθνος, χωρίς αμφιβολία είναι από τους προορισμούς εκείνους που κερδίζουν αμέσως τον επισκέπτη, με την αυθεντικότητά της, αλλά και την ηρεμία που αποπνέει.

775324246 1

344705495 1

402316915 1

344715761 1

402316987 1

344705498 1

492705139 1

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *