Το σπάνιο φαινόμενο της φύσης στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα στον κόσμο (το άλλο είναι το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα). Και κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες, που έρχονται να θαυμάσουν από κοντά αυτό το μοναδικό φαινόμενο. Άλλωστε, πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία, που δεν γίνεται να μη μείνει αξέχαστη, σε όσους βρίσκονται μπροστά σε αυτό το σπάνιο θέαμα.

Το Απολιθωμένο Δάσος βρίσκεται στη δυτική Λέσβο και περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σχηματίστηκε από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στο νησί, περίπου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα δημιούργησε λάβα, πυροκλαστικά υλικά και στάχτη, με συνέπεια να καλυφθεί η χλωρίδα της περιοχής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά από μια διαδικασία κατά την οποία υδροθερμικά διαλύματα εμπότισαν την ηφαιστειακή τέφρα που είχε καλύψει τους κορμούς των δένδρων, ξεκίνησε η απολίθωσή τους, δίνοντας αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα.

Από το 1985, το Απολιθωμένο Δάσος έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Λέσβου. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά και τα διαφορετικά πάρκα με απολιθωμένους κορμούς, όπως το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, το Πάρκο Σιγρίου, το Πάρκο Πλάκας και το Πάρκο στη νησί Νισιώπη. Αλλά και το Μουσείο.

Σε μία έκταση, περίπου 500 στρεμμάτων, στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους υπάρχουν οι κυριότερες συγκεντρώσεις κορμών. Και οι δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί, αλλά και η άριστη κατάσταση τους, αφήνουν τους επισκέπτες με το στόμα ανοιχτό.

770375512

772032382

772032409

772032520

772032442

585744833

27701692

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *