1 δισεκ. στον παγκόσμιο πληθυσμό οι 65χρηδες μέχρι το 2030

1 δισεκ. στον παγκόσμιο πληθυσμό οι 65χρηδες μέχρι το 2030


Τις προβλέψεις του για το 2023 βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία παρουσίασε στο 8ο  Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται από 26 έως 9 Απριλίου στους Δελφούς υπό την αιγίδα της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο διακεκριμένος αναλυτής Nick Redman, επικεφαλής του Oxford Analytica.

O κύριος Ρέντμαν είπε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί μέχρι το 2030 αλλά όχι με τους ρυθμούς που αυξανόταν εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Αυτό οφείλεται τόσο στην πτώση της γονιμότητας όσο και στη μείωση της θνησιμότητας. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται μόλις στο 1%.

Ο πληθυσμός της Κίνας θα μειώνεται από εδώ και στο εξής ενώ το αντίθετο θα συμβεί στην Ινδία και το Πακιστάν οι οποίες μαζί με  Αίγυπτο, Αιθιοπία Νιγηρία, Τανζανία και Κονγκό θα αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η αύξηση του πληθυσμού είναι χρήσιμη για το ΑΕΠ των χωρών όχι όμως για την ανάσχεση του ποσοστού φτωχοποίησης σε γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες, υπογράμμισε ο κύριος Ρέντμαν.

Η πιο σημαντική πρόκληση της περιόδου που διανύουμε, πρόσθεσε, είναι ο ρυθμός γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού. Μεταξύ του 2022- 2030, ο αριθμός των Ευρωπαίων από 0-19 θα πέσει από 88 εκατομμύρια στα 82 εκατομμύρια. Ο αριθμός των ανθρώπων μεταξύ 20-64 θα πέσει από 256 εκ στα 245 εκ. Την ίδια στιγμή, όσοι φθάσουν στην ηλικία των 65 θα αυξηθούν από 92 εκατομμύρια στα 105 εκατομμύρια.

Το παράδοξο είναι πάντως ότι, σήμερα στον κόσμο, οι 65άρηδες θα είναι 770 εκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του 2030 θα έχουν αγγίξει το 1 δις.

Αυτό σημαίνει ότι 11 εκατομμύρια άνθρωποι θα μειωθούν από το εργατικό δυναμικό ενώ θα προστεθούν 13 εκατομμύρια ηλικιωμένοι, γεγονός που θα προσθέσει επιπρόσθετο βάρος στους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων.

Την ομιλία συντόνιζε η δημοσιογράφος των Alpha 989, Healthstories.gr, Mononews.gr, Βίκυ Καρατζαφέρη.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *