725 εκατ. ευρώ για να κλείσει το σκάνδαλο Cambridge Analytica

725 εκατ. ευρώ για να κλείσει το σκάνδαλο Cambridge Analytica


H Meta Platforms, μητρική του Facebook, συμφώνησε να πληρώσει το ποσό των 725 εκατ. δολαρίων για να κλείσει την υπόθεση της Cambridge Analytica. Με τον διακανονισμό αυτό ουσιαστικά ρυθμίζει τις αγωγές που εκκρεμούσαν για την πρόσβαση που παρείχε στην Cambridge Analytica και άλλα τρίτα μέρη σε προσωπικά δεδομένα των χρηστών της.

Πρόκειται για μία νομική υπόθεση που ταλαιπωρεί την εταιρεία από το 2018. Τότε έγινε γνωστό ότι το Facebook επέτρεψε στη βρετανική εταιρεία πολιτικής επικοινωνίας Cambridge Analytica να αποκτήσει τα δεδομένα έως και 87 εκατομμυρίων χρηστών του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Στον διακανονισμό, που θα πρέπει να λάβει και την επίσημη έγκριση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο, η Meta δεν παραδέχθηκε ότι έκανε κάτι παράτυπο.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία τόνισε πως ο διακανονισμός «είναι προς το συμφέρον της κοινότητας και των μετόχων μας». Επισημαίνει επίσης πως κατά την τελευταία τριετία αναθεωρήθηκε συνολικά η προσέγγιση στην ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η Cambridge Analytica, που πλέον έχει σταματήσει τη λειτουργία της, είχε συνεργαστεί στην επιτυχή προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Ένα από τα «όπλα» της ήταν η πρόσβαση στα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook (χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν ή να έχουν δώσει έγκριση), γεγονός που τη βοήθησε να φτιάξει ολοκληρωμένα προφίλ ψηφοφόρων και να προωθήσει άκρως στοχευμένα μηνύματα πολιτικής διαφήμισης.

Σημειώνεται ότι το 2019 το Facebook συμφώνησε να καταβάλλει το ποσό των 5 δισ. δολαρίων στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) ύστερα από έρευνα της δεύτερης για τις πρακτικές του στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων, καθώς και πρόστιμο 100 εκατ. δολαρίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ( SEC) για καταγγελίες που το ήθελαν να έχει παραπλανήσει επενδυτές σχετικά με τη διαχείριση των δεδομένων των χρηστών του.

naftemporiki.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *