Ανοδικά η κατανάλωση σε ρεύμα και καύσιμα στο 7μηνο

Ανοδικά η κατανάλωση σε ρεύμα και καύσιμα στο 7μηνο



Σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι παραμένουν – παρά την ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση των τιμών – οι καταναλώσεις, τόσο στο ρεύμα όσο και στα υγρά καύσιμα (βενζίνες και ντίζελ κίνησης), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 7μηνο του 2022

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την άνοδο αυτή στις αυξημένες τουριστικές ροές που ωθούν προς τα πάνω τις μετακινήσεις, στη γενικότερη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας (η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ήταν 7%), στο γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του 2021 εξακολουθούσαν να ισχύουν ως ένα βαθμό περιορισμοί στις μετακινήσεις, αλλά και στις επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος και υγρών καυσίμων (fuel pass) οι οποίες απορροφούν ένα μέρος της επιβάρυνσης για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς καυσίμων η κατανάλωση βενζίνης στο 7μηνο του 2022 είναι αυξημένη κατά 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ για το ντίζελ η αύξηση κυμαίνεται στο 9%.

«Βουτιά» στην κατανάλωση βενζίνης τον Ιούλιο

Διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα για τον Ιούλιο, οπότε καταγράφηκε αύξηση 2% στην κατανάλωση του πετρελαίου αλλά μείωση της τάξης του 12-13% στις βενζίνες. Πηγές του κλάδου αποδίδουν τη μείωση στις βενζίνες τον προηγούμενο μήνα, αφενός στο γεγονός ότι τότε η μέση τιμή έφθασε στα 2,4 ευρώ το λίτρο (και πάνω από 2,6 ευρώ σε νησιωτικές περιοχές) αλλά και στο γεγονός ότι δεν είχαν εκταμιευθεί ακόμη οι πληρωμές από το fuel pass. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι με την πληρωμή των επιδοτήσεων η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί, κάτι που βέβαια μένει να αποδειχθεί από τα απολογιστικά στοιχεία και θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων από το αν οι καταναλωτές θα προτιμήσουν να διαθέσουν την επιδότηση για αγορά καυσίμων ή για άλλες ανάγκες.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων εξαμήνου ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση ντίζελ παραμένει ανθεκτική σε αντίθεση με τη βενζίνη που παρουσιάζει «κόπωση» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ο ίδιος παρατήρησε ότι ακόμη και σε αυτό το «δύσκολο» περιβάλλον, οι καταναλώσεις των premium προϊόντων διατηρούν τα μερίδιά τους καθώς και ότι τα περιθώρια του κλάδου παραμένουν «παγωμένα» και δεν προβλέπεται να αυξηθούν.

Αυξημένη κατά 7% η κατανάλωση ρεύματος στο επτάμηνο

Στην ηλεκτρική ενέργεια, τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου δείχνουν ότι η κατανάλωση στο 7μηνο αυξήθηκε κατά 7,2% (34,5 γιγαβατώρες εφέτος έναντι 32,1 πέρυσι) με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αλλά και το «κενό» που δημιούργησε η μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτες και υδροηλεκτρικά κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *