Ασταθής για χρόνια η αγορά φυσικού αερίου

Ασταθής για χρόνια η αγορά φυσικού αερίου


Η αγορά του φυσικού αερίου θα μπορούσε να καταγράφει διακυμάνσεις τα επόμενα χρόνια, λόγω της ανισορροπίας μεταξύ της μικρής προσφοράς που καλείται να καλύψει τη ζήτηση που αυξάνεται, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ.

Να σημειωθεί ότι το Κατάρ, το οποίο συναγωνίζεται τις ΗΠΑ ως κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, επενδύει περίπου 45 δισ. δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή του κατά σχεδόν 60%. Αλλά αυτό το έργο δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.

«Θα είναι μια ασταθής κατάσταση για αρκετό καιρό ακόμη», δήλωσε ο Saad al-Kaabi σε εκδήλωσε του  Atlantic Council στο Άμπου Ντάμπι. «Φέρνουμε πολύ φυσικό αέριο στην αγορά, αλλά δεν είναι αρκετό».

Ο επόμενος χειμώνας ενδέχεται να είναι δύσκολος για τους καταναλωτές φυσικού αερίου στο βόρειο ημισφαίριο, συνέχισε σημειώνοντας ότι  πιθανότατα θα δυσκολευτούν να αναπληρώσουν τα αποθέματα σε προμήθειες, ελλείψει ροών από τη Ρωσία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και αφού η Μόσχα σταμάτησε να προμηθεύει την Ευρώπη. Ωστόσο, οι τιμές έχουν υποχωρήσει σήμερα, υπό τις ανησυχίες για ύφεση, και χάρη στον καλό καιρό και το γεγονός ότι η Ευρώπη ενίσχυσε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, λαμβάνοντας και από το Κατάρ.

Παρόλα αυτά, οι τιμές παραμένουν πολύ πάνω από το μέσο όρο για την εποχή, και θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ξανά εάν το οικονομικό άνοιγμα της Κίνας την οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης. Η Ευρώπη μπορεί επίσης να χρειαστεί να αναπληρώσει τα αποθέματά της το καλοκαίρι με ελάχιστες ροές από τη Ρωσία.

Οι υψηλές τιμές βλάπτουν τους καταναλωτές, είπε ο al-Kaabi προσθέτοντας: «Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως παραγωγοί είναι να πληγεί η ζήτηση και υπάρχει πλήγμα της ζήτησης τόσο για φυσικό αέριο όσο και για πετρέλαιο».

Ο Al-Kaabi είπε επίσης ότι το Κατάρ θα υπογράψει νέες συμφωνίες φέτος για το φυσικό αέριο. Τον Νοέμβριο, σύναψε πολυετείς συμφωνίες για την προμήθεια μέρους του στη Γερμανία και την Κίνα.

naftemporiki.gr



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *