Διπλωματικό ζήτημα ο τουρκικός αποκλεισμός στην κυπριακή ΑΟΖ

Διπλωματικό ζήτημα ο τουρκικός αποκλεισμός στην κυπριακή ΑΟΖ

cyprus aoz.medium

Παραμένουν για πολλοστή ημέρα τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, παρεμποδίζοντας το γεωτρύπανο της ΕΝΙ να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά». Κρίσιμη ημερομηνία, την οποία περιμένουν Λευκωσία, Ρώμη, Βρυξέλλες και ΕΝΙ, είναι η 22η Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η τουρκική NAVTEX. Ωστόσο, οι προθέσεις της Τουρκίας παραμένουν γρίφος και το διπλωματικό παρασκήνιο για άρση του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει η Άγκυρα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, παραμένει έντονο.

Η ΕΝΙ, η οποία θα πρέπει περί το τέλος του μήνα να μετακινήσει το γεωτρύπανο της στο Μαρόκο, τονίζει ότι ο τουρκικός αποκλεισμός του Saipem 12000 «είναι διπλωματικό ζήτημα που ξεφεύγει από τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας». Ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, μιλώντας σε αναλυτές στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ανέφερε ότι το θέμα συζητούν η Ιταλία, η Ευρώπη, η Γαλλία, η Κύπρος και η Τουρκία.

«Πραγματικά δεν είναι υπό τον έλεγχό μας» είπε. Πρόκειται για την τρίτη γεώτρηση της εταιρείας στην περιοχή, τόνισε και σημείωσε ότι δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα με τις άλλες δύο.

Οι σημερινές ελληνοκυπριακές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους για το θέμα γράφουν:

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: ‘Σουπιά’ και στις συνομιλίες. Η επιθετικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ προκαλεί παρενέργειες και στο Κυπριακό. – ΕΝΙ: Είμαστε στο σωστό σημείο και σε κατάσταση αναμονής.

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: Η γεώτρηση θα γίνει. Σαφέστατη παρέμβαση – απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία.

«ΠΟΛΙΤΗΣ»: Τα δίπλωσε και η ΕΝΙ και περιμένει. Αντίστροφη μέτρηση ως τις 22 Φεβρουαρίου.

(φωτογραφία αρχείου)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.