Έκλεισαν οι κάλπες – Αναμένονται τα αποτελέσματα

Έκλεισαν οι κάλπες – Αναμένονται τα αποτελέσματα


Έκλεισαν στις 5 μ.μ. οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Πλέον, ξεκινά η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά εντός των επομένων ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες στην Τουρκία για τις ίσως πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της χώρας. Μαζί με περίπου τέσσερα εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό, οι Τούρκοι πολίτες θα εκλέξουν Πρόεδρο και 600 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Σινάν Ογκάν είναι οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία και για να εκλεγούν χρειάζονται τουλάχιστον 50%+1 ψήφους στον πρώτο γύρο, αλλιώς θα υπάρξει δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε 15 ημέρες, στις 28 Μαΐου.

Εικοσιτέσσερα πολιτικά κόμματα διεκδικούν επίσης την είσοδό τους στη νέα Βουλή και 151 ανεξάρτητοι υποψήφιοι βουλευτές. Πάνω από 191.000  έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η 14η Μαΐου θα μπορούσε να είναι ιστορική, τουλάχιστον από τη σκοπιά της τουρκικής αντιπολίτευσης: Η «Εθνική Συμμαχία» έξι κομμάτων που υποστηρίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται σαφώς και ελπίζει να απομακρύνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την ηγεσία  της χώρας.

Οι δηλώσεις Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

«Ένα επικερδές μέλλον» για τη χώρα και τη δημοκρατία της ευχήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε. «Είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα για να δείξουν τη δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας» είπε, χωρίς να διατυπώσει πρόβλεψη για την νίκη του.

«Η δημοκρατία έλειψε σε όλους μας» δήλωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού ψήφισε στην Άγκυρα. «Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα» τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιώνSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *