Έκθεση της Κούνεβα στο Μετρό της Αθήνας για τον Μάρξ

Έκθεση της Κούνεβα στο Μετρό της Αθήνας για τον Μάρξ

1234

Ποιος ήταν ο Καρλ Μαρξ και τι θα μας έλεγε αν βρισκόταν ξαφνικά ανάμεσά μας, στον αιώνα μας, στο Σόχο της Νέας Υόρκης, στις Βρυξέλλες, στο Πεκίνο, στο Βερολίνο ή στο Σύνταγμα στην Αθήνα; Πώς θα έβλεπε τον κόσμο μας σήμερα; Παραμένει η θεωρία του ακόμη επίκαιρη ή είναι πλέον ξεπερασμένη;

Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου διανοητή του 19ου αιώνα, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «MARX 200: Ο μεγάλος διανοητής του 19ου στον 21ο αιώνα», και μια σειρά εκδηλώσεων και προβολών, στον σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα» (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων), που ξεκινούν από σήμερα Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν ως το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

«Η έκθεση που ξεκίνησε χθες στην καρδιά της Αθήνας, στον σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα», είναι αφιερωμένη στη ζωή, το έργο και τις βασικές ιδέες του μεγάλου διανοητή και επαναστάτη. Εκτός από πλούσιο εκθεσιακό υλικό και πληροφορίες για τη ζωή, το έργο, την εποχή και την επιρροή του Καρλ Μάρξ, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει συζητήσεις, προβολές ταινιών, παρουσιάσεις, καθώς κι ένα θεατρικό παιχνίδι για παιδιά» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Αφορμή για τη διοργάνωση της έκθεσης στην Αθήνα, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Κούνεβα, στάθηκε η επίσκεψή της στη γερμανική πόλη Τρίερ το καλοκαίρι, όπου βρέθηκε στα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης που οργανώθηκε στη γενέτειρα του Μαρξ, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. «Η έκθεση παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα, και προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού απ’ όλο τον κόσμο. Ήταν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία, παρακολούθησα όλα τα αφιερώματα της έκθεσης και τις συζητήσεις για τον Μαρξ. Μέσα από αυτήν την έκθεση μου γεννήθηκε η ιδέα ότι αυτή την εμπειρία πρέπει να την ζήσουν και άλλοι πολίτες της Ευρώπης. Έτσι σκέφτηκα να μεταφέρουμε ένα κομμάτι της έκθεσης στην Αθήνα και να τη προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα και στην ελληνική κουλτούρα και ανάγκη».

Όπως σημειώνει η ίδια, η έκθεση εστιάζει στους σταθμούς, στα μεγάλα γεγονότα και στα σημαντικότερα έργα του Καρλ Μαρξ. Μάλιστα, στο πλαίσιο του τριήμερου εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και έκθεση βιβλίου («Το αναγνωστήριο του Μαρξ»), με το σύνολο σχεδόν των εκδόσεων των έργων του Μαρξ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Επίσης, η έκθεση φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, φωτογραφικά στιγμιότυπα και ψηφιακό υλικό από τη μεγάλη έκθεση που οργανώθηκε στη γενέτειρα του Μαρξ, στη Γερμανία, αλλά και πρωτότυπα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, σπουδαστών καλών τεχνών, σκιτσογράφων και γελοιογράφων που εμπνέονται από τον Μαρξ.

Για την κ. Κούνεβα η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα αποτελεί και μία σημαντική ευκαιρία για τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν το έργο και τις ιδέες του μεγάλου διανοητή. «Σε κάποιες χώρες και σε κάποια πανεπιστήμια ο Μαρξ απαγορεύεται, είναι λοιπόν σημαντικό μέσα από αυτή την έκθεση να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους να έρθουν σε επαφή με τις ιδέες, τις τοποθετήσεις και το έργο του, ώστε να ξανασκεφτούν τη ζωή τους. Το σύνθημα από το κομμουνιστικό μανιφέστο -του 1848- “Εργάτες, όλου του κόσμου ενωθείτε”, είναι και σήμερα πολύ επίκαιρο» επισημαίνει.

Στις εκδηλώσεις και συζητήσεις που θα πλαισιώσουν την έκθεση, ακαδημαϊκοί, μελετητές του έργου του και καλλιτέχνες θα σκιαγραφήσουν, καθένας από τη σκοπιά του και με τον τρόπο του, πλευρές της προσωπικότητας του Μαρξ και πτυχές της αξεπέραστης ανάλυσής του για τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα που περιέχουν απαντήσεις για τα «μυστήρια» και του δικού μας αιώνα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δείτε περισσότερα νέα και κουτσομπολιά στο rouxokosmima.gr.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *