Έρχεται η πιο μεγάλη «καταιγίδα μετεωριτών» των τελευταίων δεκαετιών

Έρχεται η πιο μεγάλη «καταιγίδα μετεωριτών» των τελευταίων δεκαετιών


Ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό φαινόμενο αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στον ουρανό της Γης, καθώς η «ουρά» του κομήτη 73P/Schwassmann-Wachmann 3 θα «πέσει» πάνω στη Γη, με χιλιάδες παγωμένα μετέωρα να θρυμματίζονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα τεραστίου μεγέθους φαινόμενο, το οποίο θα γίνει ορατό σε όλο του το μεγαλείο στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και σε τμήματα του Καναδά, την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη.

Τι γνωρίζουμε για τον κομήτη SW3

Ο SW3 εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1930 από τους Γερμανούς παρατηρητές Arnold Schwassmann και Arno Arthur Wachmann, οι οποίοι προσδιόρισαν ότι θα έχει τροχιά διάρκειας 5,4 ετών.

Με την πάροδο του χρόνου, το ουράνιο δώμα έγινε πολύ αχνό, αλλά το 1995 έγινε απροσδόκητα σχεδόν 400 φορές πιο φωτεινό και ήταν ορατό ακόμη και με γυμνό μάτι.

Τι είχε συμβεί; Ο παγωμένος πυρήνας του κομήτη είχε χωριστεί στα τέσσερα, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες αερίων και υλικών. Μέχρι το 2006, ο θρυμματισμένος κομήτης ήταν χωρισμένος σε 68 κομμάτια και κατά πάσα πιθανότητα έχει διασπαστεί σε ακόμη περισσότερα από τότε.

Η μοντελοποίηση μέσω υπολογιστή υποδηλώνει ότι θραύσματα του SW3 έχουν εξαπλωθεί έξω από την τροχιά του σαν πλοκάμια! 

Ωστόσο, αυτά τα θραύσματα δεν είναι ορατά έως ότου η Γη «περάσει» από μέσα τους. Φέτος, ο πλανήτης μας πρόκειται να διασχίσει τη συγκριμένη περιοχή στις 31 Μαΐου, αν και ο ίδιος ο κομήτης υπολογίζεται ότι θα περάσει από τη «γειτονιά» του πλανήτη μας λίγους μήνες αργότερα.

comet in1

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *