Ερευνητές βρήκαν έναν δρόμο από τούβλα στο βυθό του Ειρηνικού ωκεανού

Ερευνητές βρήκαν έναν δρόμο από τούβλα στο βυθό του Ειρηνικού ωκεανού


Οι ερευνητές της αποστολής Nautilus στον Ειρηνικό ωκεανό, βόρεια της Χαβάης, έμειναν έκπληκτοι όταν η κάμερα του ρομποτικού υποβρυχίου ανακάλυψε…«το δρόμο για το Οζ». Όπως και στο παιδικό μυθιστόρημα του 1900, The Wonderful Wizard of Oz, οι ερευνητές είδαν στον πυθμένα σε βάθος 3.000 μέτρων μία ευθεία που μοιάζει με δρόμο στρωμένο με τούβλα.

«Είναι ο δρόμος για την Ατλαντίδα» ακούγεται να λέει ο ένας ερευνητής για τον συμπληρώσει ένας άλλος «ο κίτρινος δρόμος με τα τούβλα;». «Αυτό είναι παράξενο» συμπληρώνει ένας ακόμα. «Με δουλεύεις; Αυτό είναι τρελό!»

Η αποστολή Nautilus εξερευνά την υποβρύχια κορυφογραμμή Lili’oukalani του Papahanaumikuakea Marine National Monument (PMNM), το οποίο αποτελεί σημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευμένες περιοχές στον κόσμο και έχουμε εξερευνήσει μόλις το 3% του πυθμένα, αναφέρουν οι ερευνητές. Μάλιστα η εξερεύνηση μεταδίδεται live στο YouTube .

Παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε τέτοιο βάθος, ο πυθμένας στην κορυφή Nootka παραδόξως εμφανίζεται εντελώς ξηρός. Στο μέρος που εξερευνούσε το Nautilus, ο ηφαιστειακός βράχος φαίνεται να έχει σπάσει και μοιάζει εξαιρετικά με τούβλα.

Οι μοναδικές ρωγμές 90 μοιρών μάλλον σχετίζονται με τη διαστολή και τη συστολή από τη θέρμανση και την ψύξη που προήλθε από πολλαπλές εκρήξεις.

Πηγή: Unboxholics

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *