Ερώτηση σε Μητσοτάκη για τις «σοβαρές καθυστερήσεις» στην ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

Ερώτηση σε Μητσοτάκη για τις «σοβαρές καθυστερήσεις» στην ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου


Σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση της «αναγκαίας και εμβληματικής» ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου διαπιστώνει η Φώφη Γεννηματά, που έπειτα και από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε με τους τοπικούς δήμους, κατέθεσε σήμερα σχετική ερώτηση στον πρωθυπουργό.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει πως από το 1985, με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής, έχει προσδιορισθεί ότι στο Φαληρικό παραλιακό μέτωπο πρέπει να συντελεστεί ένα υπερτοπικό έργο για την αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως σημειώνει, το 2005 η τότε Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τους δήμους της περιοχής, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την σύνταξη της σχετικής μελέτης. Το 2010, με τον Ν. 3843/2010 του ΠΑΣΟΚ, καθορίστηκαν -σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής- οι όροι δόμησης και οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή.

Δημιουργήθηκε, μάλιστα, με τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το master plan της συνολικής ανάπλασης, προβλέποντας τη δημιουργία νέου μητροπολιτικού πάρκου πράσινων υποδομών, υποδομών πολιτισμού και ελεύθερου χρόνου, ενώ δρομολογήθηκαν και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια Αττικής δημοπράτησε την Α΄ φάση και το έργο προχώρησε, κυρίως όσον αφορά στις αναγκαίες υποδομές.

«Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων της Β’ φάσης, καθώς η Περιφέρεια Αττικής προβάλλει απαράδεκτες ενστάσεις για την χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων» αναφέρει η κ. Γεννηματά.

Η ίδια «επειδή πρόκειται για ένα αναγκαίο έργο που δεν αφορά μόνο στους κατοίκους της περιοχής, αλλά, αντίθετα, αποτελεί ένα εμβληματικό, αναπτυξιακό «έργο πνοής» για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου και με ιδιαίτερα θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις,

Επειδή πρέπει να διατηρηθεί ο ανοιχτός και δημόσιος χαρακτήρας, σε όλους τους χώρους και τις υποδομές που θα δημιουργηθούν,

Επειδή υπάρχει η ανάγκη σύστασης κοινού Φορέα Διαχείρισης με τη συμμετοχή των δήμων της περιοχής»

ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«1. Σε ποιους λόγους οφείλονται οι καθυστερήσεις δημοπράτησης των έργων Β’ φάσης του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου;

2. Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

3. Προτίθεστε να παρέμβετε, ώστε να εξασφαλιστούν το ταχύτερο οι πόροι για την ολοκλήρωσή τους;

4. Θα προχωρήσουν τα έργα σύμφωνα με τα Σχέδια που εγκρίθηκαν από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Μοσχάτου-Ταύρου και Καλλιθέας και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής; Θα εξασφαλισθεί η συμμετοχή των δήμων στη διαχείριση των νέων υποδομών;».

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *