Γιατί δεν έχουν Ozempic τα φαρμακεία

Γιατί δεν έχουν Ozempic τα φαρμακεία


Θολό εξακολουθεί να είναι το τοπίο αναφορικά με τον εφοδιασμό της αγοράς με το διαβητικό σκεύασμα Ozempic. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κατήγγελλε ότι «στέγνωσαν» τα φαρμακεία της πόλης από το Ozempic του 1mg ενώ, την ίδια στιγμή σκευάσματα «λιμνάζουν» στις αποθήκες του ΙΦΕΤ αναμένοντας κωδικούς ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύση Ευγενίδη, οι ποσότητες του συγκεκριμένου φαρμάκου του 1mg που προμηθεύτηκε το ΙΦΕΤ, εξαντλήθηκαν. Ενδεικτικό είναι ότι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης ζήτησε 400 τεμάχια Ozempic 1mg και έλαβε μόλις 72. Η ενημέρωση που είχαν από τις φαρμακαποθήκες ήταν ότι θα υπήρχε σταδιακός εφοδιασμός της αγοράς ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Ωστόσο, πρόσφατα πληροφορηθήκαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού πέραν της αρχικής παραλαβής, δεν αναμένονται άλλες ποσότητες.

Σε επικοινωνία μας με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΦΕΤ, Γιάννη Σωτηρίου διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν στις αποθήκες τους σκευάσματα Ozempic 1mg (συσκευασίες των 3 μηνών και του 1 μήνα και σε πιο χαμηλές τιμές από τα προηγούμενα) τα οποία δεν έχουν λάβει κωδικούς από τον ΕΟΦ εδώ και 40 μέρες, ώστε να μπορούν να διατεθούν. Το ερώτημα είναι, γιατί ο πρόεδρος του ΕΟΦ δεν δίνει κωδικούς στα νέα σκευάσματα, όταν το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι στη λίστα ελλείψεων όχι μόνο του ΕΟΦ αλλά και του ΕΜΑ.

Κύκλοι της αγοράς μας εξηγούν ότι το πρόβλημα είναι ότι το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για να εκτελεστούν οι συνταγές θα προέλθει από το 1ο εξάμηνο του κλειστού προϋπολογισμού που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί τεχνικά ένα clawback για την εταιρεία.

Και εδώ τίθεται ένα ακόμα ερώτημα, γιατί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης δεν καλεί την εταιρεία σε νέα διαπραγμάτευση αφού η τρίμηνη συσκευασία είναι πιο φθηνή από την μηνιαία. Το κόστος της μηνιαίας θεραπείας φτάνει τα 280 ευρώ και της τρίμηνης στα 650 (230 το μήνα). Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν η μεταβατική υπουργός Υγείας έχει το δικαίωμα να δώσει εντολή για διαπραγμάτευση

Από την άλλη, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη δικαίως θέλει να κάνει σαφάρι ελέγχων αλλά πως θα γίνει αυτό αν δεν υπάρχουν στοιχεία από την ψηφιακή υγεία. Συγκεκριμένα, η ΗΔΙΚΑ δεν δίνει τα στοιχεία των συνταγογραφήσεων στον ΕΟΠΥΥ γιατί είναι ΑΕ και πρέπει να τα πουλήσει. Δωρεάν τα στοιχεία δίνονται μόνο στο υπουργείο που σημαίνει ότι το υπουργείο πρέπει να τα ζητήσει για να τα δώσει στον ΕΟΠΥΥ. Και μόνο μέσω αυτών μπορούν να ελεγχθούν ποιοι γιατροί κάνουν παράνομες συνταγογραφήσεις. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε να μιλάμε για ψηφιακή υγεία και διασύνδεση των δομών.

Τέλος, οι πληροφορίες μας λένε ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών με Διαβήτη Χρήστος Δαραμήλας προσπαθεί να κάνει ραντεβού με τη νέα υπουργό Αναστασία Κοτανίδου παρουσία των αρμόδιων φορέων ΕΟΠΥΥ και ΙΦΕΤ μήπως λυθεί το πρόβλημα.



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *