Η “διαφορετική” μεταγραφική λογική του Γιοβάνοβιτς και οι 1+3 κινήσεις του Παναθηναϊκού ως το τέλος Αυγούστου

Η “διαφορετική” μεταγραφική λογική του Γιοβάνοβιτς και οι 1+3 κινήσεις του Παναθηναϊκού ως το τέλος Αυγούστου

jovanovic

Είναι πολύ “ιδιαίτερο” μεταγραφικά το εφετινό καλοκαίρι του Παναθηναϊκού κι αυτό το έχουν διαπιστώσει πλέον όλοι. Όχι γιατί δεν υπάρχει μπάτζετ όπως μπορεί να εκτιμούν ορισμένοι (το συμβόλαιο των 550.000 ευρώ του Ρούμπεν πάντως δεν το λες και “μικρό”), αλλά γιατί στην άκρη του “πράσινου” πάγκου βρίσκεται ένας άνθρωπος (Ιβάν Γιοβάνοβιτς) ο οποίος λειτουργεί με πλήρη υπευθυνότητα. Και το τελευταίο που θέλει είναι να “γεμίσει” το ρόστερ του “τριφυλλιού” με παίκτες “μετριότητες”, που θα ψάχνει τρόπο να τους… ξεφορτωθεί το κλαμπ μετά από ένα χρόνο. Όπως γινόταν δηλαδή για χρόνια στον Παναθηναϊκό…

Έχει γραφτεί κι άλλες φορές -κι ενδεχομένως να έχει “κουράσει”- πως ο Σέρβος τεχνικός περνάει κάθε -μα κάθε- επιλογή από “κόσκινο”. Και πως για να δώσει το “ΟΚ” για τον τάδε ή τον δείνα ποδοσφαιριστή, θα πρέπει πρώτα να είναι 200% σίγουρος κι αφού έχει τσεκάρει μαζί με συνεργάτες του μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Τόσο αγωνιστικά, όσο και σε θέματα χαρακτήρα, νοοτροπίας, συμπεριφοράς, ιατρικού ιστορικού…

Όλο αυτό βεβαίως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το θυμικό του κόσμου, που θέλει να δει “εδώ και τώρα” μεταγραφές κι αλλαγές στον Παναθηναϊκό, μετά από μία τραυματική σεζόν όπου δοκιμάστηκαν οι αντοχές και η υπομονή όλων, με όλα όσα έβλεπαν εντός κι εκτός γηπέδου. Η “αλλαγή” εντούτοις, δεν έρχεται μόνο μέσα από το “διώχνω σήμερα δέκα και φέρνω ως το βράδυ άλλους δέκα”. Αλλαγή χρειάζεται πρωτίστως στη νοοτροπία και στην αγωνιστική φιλοσοφία του Παναθηναϊκού κι αυτά τα δύο, ναι, όντως έχει αρχίσει να τα αλλάζει προς το καλύτερο ο Γιοβάνοβιτς και το τιμ του. Κι αυτό είναι το πρώτο, σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μίας ομάδας που θα έχει κανονικές, ποδοσφαιρικές βάσεις.

Το πιο εύκολο για τον Σέρβο θα ήταν, να στείλει μία ντουζίνα “κομμένους” παίκτες να βαράνε… εγερτήρια στο Κορωπί και να προπονούνται σε διαφορετικές ώρες απ’ την υπόλοιπη ομάδα (κι εκείνοι ως αντίδραση, να μην το κουνάνε… ρούπι απ’ τα συμβόλαιά τους) και να επιλέξει απ’ την πρώτη εβδομάδα του Ιούλη ότι υπήρχε εκείνη την περίοδο “διαθέσιμο” στην αγορά, στις θέσεις που ψάχνει παίκτες ο Παναθηναϊκός. Παιχνιδάκι θα ήταν για τον ίδιο, αν σκεφτόταν μόνο το πώς θα ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα. Ευτυχώς όμως για τον Παναθηναϊκό, ο Γιοβάνοβιτς δεν λειτουργεί έτσι. Και είναι ο μόνος επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος όλα αυτά τα χρόνια (μαζί με τον Νταμπίζα, ο οποίος είχε πολύ πιο λιγοστά οικονομικά εφόδια) που σκέφτεται το κόστος, τις συνέπειες και την “επόμενη μέρα” των αποφάσεών του.

Να αξίζει όντως τα λεφτά που θα πάρει

Ένας παίκτης για να αποκτηθεί θα πρέπει:

α) Να είναι όντως καλύτερος ή να έχει διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά απ’ τους υπάρχοντες στη θέση του, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που θέλει ο 59χρονος τεχνικός.

β) Να είναι όντως μία value for money επιλογή. Κοινώς, όσα χρήματα διατεθούν για την απόκτησή του και το συμβόλαιό του να τα αξίζει. Ο Παναθηναϊκός είχε κι έχει στο δυναμικό του αυτή τη στιγμή ένα σωρό παίκτες που αμείβονται με πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα πραγματικά αξίζουν και προσφέρουν. Και μετά για να φύγουν -γνωρίζοντας ότι δεν θα ξαναβρούν τέτοια συμβόλαια στην αγορά- αξιώνουν όλη την αποζημίωση. Πετάχτηκαν εκατομμύρια ευρώ στα… σκουπίδια εξαιτίας αυτής της νοοτροπίας και των λανθασμένων επιλογών. Κι όλο αυτό ο Σέρβος τεχνικός (σε συνεργασία με το κλαμπ) θέλει να το σταματήσει μια και καλή…

Ακόμη και η διαχείριση που κάνει με τους “κομμένους” ο Γιοβάνοβιτς και το τιμ του, με το να τους διατηρεί ως ένα βαθμό “ενεργούς” στην ομάδα, λειτουργούν πολύ βοηθητικά για να καθαρίσει πιο εύκολα το τοπίο. Θέλει υπομονή βεβαίως (όπως κι όλος ο εφετινός Παναθηναϊκός στο σύνολό του), όμως στο τέλος της ημέρας θα φύγουν όσοι είναι να φύγουν. Όπως έγινε π.χ. με τον Σανκαρέ, ο οποίος αν είχε μείνει στο Κορωπί απ’ τις αρχές Ιουλίου για να κάνει γύρους, θα ζητούσε να πληρωθεί μέχρι και το… επίδομα αδείας για να φύγει.

Μέχρι την τελευταία μέρα των μεταγραφών

Ο Παναθηναϊκός θα κάνει μεταγραφές. Και οι περίπου τρεις εβδομάδες που μένουν ως το τέλος Αυγούστου θα είναι πολύ “γεμάτες” και στο “έλα” και στο “φεύγα”. Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει τουλάχιστον μία κίνηση ακόμα, με την απόκτηση παίκτη που θα προορίζεται για βασική επιλογή στα άκρα της επίθεσης, ενώ παράλληλα “τρέχει” το θέμα της μεταγραφής ενός δημιουργικού μέσου που θα παίζει στο “8” και στο “10”. Θα αποκτηθεί επίσης και φορ (πιο καθαρό “9άρι”) με καλούς αριθμούς στην αντίπαλή περιοχή και πιθανότατα ακόμη ένας εξτρέμ, αν φύγουν τόσο ο Αϊτόρ, όσο κι ο Σαβιέρ.

Από εκεί και πέρα, είναι ανοικτό ως το φινάλε των μεταγραφών να γίνει και μία “συμπληρωματική” κίνηση σε άλλη θέση της ενδεκάδας ανάλογα με τις αποχωρήσεις. Το σίγουρο είναι πως ο Παναθηναϊκός θα ασχολείται μεταγραφικά μέχρι την 31η Αυγούστου και την τελευταία ημέρα της transfer deadline.

Η άλλη όψη του μεταγραφικού… νομίσματος

Όλα αυτά βεβαίως, ενισχύουν ξανά την αίσθηση του “έχουμε αργήσει πολύ στις μεταγραφές” και του “πότε θα προλάβουν να μπουν οι καινούργιοι και να ‘δέσουν’ ως ομάδα;”. Λογικό όλο αυτό, ιδίως όταν στο μυαλό έρχονται αβίαστα, όλα όσα έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα καλοκαίρια. Την απάντηση, σε πρώτη φάση τη δίνει η σιγουριά που έβγαζε στα λόγια του ο ίδιος ο Γιοβάνοβιτς στην απολογιστική συνέντευξη που έδωσε στους απεσταλμένους των ελληνικών ΜΜΕ, την τελευταία ημέρα της παραμονής μας στο Χορστ της Ολλανδίας: “Μακάρι να κάνουμε τις σωστές κινήσεις για να ενισχύσουμε την ομάδα και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν με τον χρόνο”.

Κι ο ίδιος γνωρίζει καλά πως για να έχει την απαιτούμενη ηρεμία και για να κερδίσει το χρόνο που χρειάζεται (με την 15ήμερη διακοπή των Εθνικών Ομάδων στις αρχές Σεπτεμβρίου), επιβάλλεται να ξεκινήσει ο Παναθηναϊκός με “2 στα 2” στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου κόντρα σε Απόλλωνα Σμύρνης και ΠΑΣ Γιάννινα. Κι εκεί ακριβώς δουλεύει κι έχει στοχεύσει κι ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του, γνωρίζοντας πως στην εκκίνηση της σεζόν, θα πρέπει να βασιστεί κατά τα 8/11 στην περσινή ομάδα, με νέες “προσθήκες” στην ενδεκάδα τους Κώτσιρα, Ρούμπεν κι έναν εκ των Σιδερά ή Σάρλια.

Το “έχουμε αργήσει στις μεταγραφές” είναι η μία όψη του νομίσματος. Για τον Γιοβάνοβιτς η άλλη πλευρά του νομίσματος λέει πως είναι η ευκαιρία να φτιαχτεί πλέον κάτι πολύ πιο σταθερό, με το μικρότερο δυνατό ρίσκο, που θα μείνει για καιρό και δεν θα χρειαστεί να “ξηλωθεί” εκ νέου σε 10 μήνες από σήμερα. Κι αυτό είναι και το πιο σημαντικό για τον Σέρβο, ακόμη κι αν χρειαστεί να φτάσει ως την τελευταία ώρα του θερινού, μεταγραφικού “παραθύρου”.

Δείτε περισσότερες ειδήσεις και θέματα σπορ και στοίχημα:

Δείτε περισσότερα και για άλλα θέματα που σας αφορούν:

[vc_row][vc_column width="1/3"][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/3"][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/3"][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *