Η Ευρωζώνη απέφυγε την ύφεση- Απροσδόκητη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο

Η Ευρωζώνη απέφυγε την ύφεση- Απροσδόκητη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο


Σε τροχιά να αποφύγει την ύφεση βρίσκεται η οικονομία της Ευρωζώνης, μετά την απροσδόκητη ανάπτυξη που κατέγραψε το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Αναλυτικότερα, σε μηνιαία βάση, το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ ενώ παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 0,1%.

Ενώ η γερμανική και η ιταλική παραγωγή συρρικνώθηκαν, η Γαλλία και η Ισπανία κατέγραψαν επέκταση. Υπήρχαν επίσης ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την οικονομία της Ιρλανδίας.

Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη διαμορφώνεται στο 1,9% στην ζώνη του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε 1,8%. Το προηγούμενο τρίμηνο είχαν σημειώσει ανάπτυξη 2,3% και 2,5%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ανάπτυξης για το σύνολο του 2022, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις- βασίζονται σε πηγές δεδομένων που είναι ελλιπείς και θα αναρωτηθούν- το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,5% στην Ευρωζώνη και κατά 3,6% στην ΕΕ.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η Ιρλανδία με 3,5% κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ακολουθούν η Λετονία με 0,3%, και η Ισπανία με την Πορτογαλία με 0,2%.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη Λιθουανία (-1,7%) καθώς και στην Αυστρία (-0,7%) και τη Σουηδία (-0,6%). Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για όλες τις χώρες εκτός από τη Σουηδία (-0,6%) και τη Λιθουανία (-0,4%).

Η ανάπτυξη υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης μετά την υπέρβαση των κινδύνων έλλειψης καυσίμων. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η παραγωγή θα σημειώσει πτώση το πρώτο τρίμηνο, επομένως η περιοχή δεν έχει ξεφύγει ακόμα τον κίνδυνο, σχολιάζει το Bloomberg σημειώνοντας ότι το κόστος δανεισμού αυξάνεται ενώ οι καταναλωτές σε ορισμένες χώρες θα συνεχίσουν να βλέπουν ακριβότερους λογαριασμούς ενέργειας.

«Μια συνεχής συμπίεση της δύναμης των δαπανών των νοικοκυριών σημαίνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο. Με το ενεργειακό κόστος να βυθίζεται, η μεγάλη εικόνα είναι ότι οποιαδήποτε χειμερινή ύφεση είναι πιθανό να είναι ήπια. Η διατήρηση της οικονομίας καλύτερα από το αναμενόμενο σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένη στην αντιμετώπιση του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού», σημειώνει το Bloomberg Economics.

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, οι καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις πιθανότατα θα εδραιώσουν την πορεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων.

naftemporiki.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *