Η «έξυπνη διασύνδεση» ακόμη πιο κοντά στην καθημερινότητα

Η «έξυπνη διασύνδεση» ακόμη πιο κοντά στην καθημερινότητα

Η σημαντικότερη διεθνής έκθεση και το σημαντικότερο συνέδριο τεχνολογίας διεθνώς, το Mobile World Congress, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη, οι λέξεις «smart» («έξυπνο») και «connected» («διασυνδεδεμένο») είναι αυτές που κυριαρχούν.

Στα εκατοντάδες περίπτερα εκθετών, από περισσότερες από 200 χώρες που εκπροσωπούνται, στις παραπάνω από 2.000 επιχειρήσεις -κολοσσοί από όλους τους τομείς της οικονομίας και της βιομηχανίας, παρουσιάστηκαν τα νέα έξυπνα ή/και διασυνδεδεμένα προϊόντα, οι νέες λύσεις που αγγίζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας και του επιχειρείν και αλλάζουν σταδιακά, αλλά ριζικά τον σημερινό τρόπο ζωής.

Με απλά λόγια, με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, τα πάντα θα είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους -το καλούμενο Internet of Thing (Διαδίκτυο των Πραγμάτων)- και όλα θα μπορούν να ελέγχονται από απόσταση από φορητές συσκευές, με βασικό εργαλείο το κινητό τηλέφωνο.

Όμως, η βασική διαφορά της φετινής έκθεσης σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, είναι ότι μεγάλος αριθμός από τα προϊόντα και τις λύσεις που παρουσιάζονται δεν είναι πλέον σε δοκιμαστική και πιλοτική βάση, αλλά διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς και γνωρίζουν ήδη εφαρμογή σε διεθνείς αγορές, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Οι «έξυπνες» εφαρμογές είναι παντού

Η διείσδυση του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) θα εξαρτηθεί από το πότε χρονικά θα είναι έτοιμο για εμπορική εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα το 5G, η νέα γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών, που θα έχουν εκπληκτικές δυνατότητες σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα: 10 με 100 φορές αυξημένος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων, διακίνηση 1.000 φορές περισσότερου όγκου δεδομένων, εξυπηρέτηση 100 φορές περισσότερων συσκευών χαμηλότερου κόστους, χρόνο ζωής μπαταρίας συνδεδεμένων συσκευών της τάξης των 10 ετών και άνω και σημαντικά βελτιωμένη κάλυψη κατά 20db.

Οι συγκεκριμένες αυτές επιδόσεις του 5G θα επιτρέπουν την διασύνδεση, σε πραγματικό σχεδόν χρόνο, εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών, μηχανών και όχι μόνον μεταξύ τους αλλά και με την κινητή τηλεφωνία δημιουργώντας το καλούμενο Internet of Things που όπως προαναφέρθηκε αλλάξει εντελώς τον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητα αλλά και το επιχειρείν.

Έτσι δημιουργήθηκε η λέξη «smart», που μας ακολουθεί παντού: «έξυπνη» πόλη, «έξυπνο» σπίτι, «έξυπνο» αυτοκίνητο, «έξυπνο» νοσοκομείο κλπ. Οι έξυπνες λύσεις σταδιακά όπου θα εφαρμόζονται αυτοματοποιούν διαδικασίες και μειώνουν την ανθρώπινη παρέμβαση.

AP_550318411829AP_18059651886906

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, επιλέγει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και παρουσιάζονται στην MWC, ξεκινώντας από συσκευές μέχρι τη δημιουργία ενός «έξυπνου» κόσμου, που έχουν ήδη έχουν πιλοτικές και αλλά πλέον και εμπορικές εφαρμογές.

Αυτά είναι:

– Το «έξυπνο» ή διασυνδεδεμένο (connected) αυτοκίνητο που φθάνει στο σημείο να κινείται ακόμη και μόνο του, με ελάχιστες παρεμβάσεις από το οδηγό, καθώς διαθέτει αυτόματα προγράμματα οδήγησης που επιλέγει ο οδηγός, ανάλογα με την διαδρομή. Ήδη στις μετακινήσεις ολοένα και αυξανόμενος αριθμός συρμών του μετρό στο κόσμο κινείται χωρίς οδηγό, καθώς είναι διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους και η κυκλοφορία τους έχει αυτοματοποιηθεί. Στα «έξυπνα» αυτοκίνητα ενσωματώνονται ήδη αισθητήρες που επιτρέπουν την καταγραφή δεκάδων δεδομένων (όπως καιρικές συνθήκες, κατάσταση δρόμων κλπ που θα μεταδίδονται αυτόματα σε κέντρα ελέγχου που με την σειρά τους θα αναμεταδίδουν τα δεδομένα σε υπηρεσίες όπως η τροχαία κλπ για καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας).

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ήδη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ρομποτικά ταξί χωρίς τιμόνι το 2019. Οι χρήστες θα μπορούν να καλέσουν τα ταξί μέσω της εφαρμογής για κινητά. Κατά την άφιξη του οχήματος ρυθμίζονται αυτόματα ο κλιματισμός και το σύστημα ψυχαγωγίας, σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις του χρήστη. Μέσα στο αυτοκίνητο θα υπάρχουν οθόνες αφής για να παρακολουθήσετε τη διαδρομή και να έρθετε σε επαφή με ένα κέντρο εξυπηρέτησης.

– Έξυπνο σπίτι, όπου όλες οι συσκευές του θα είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους και με το IoT, δίνοντας τη δυνατότητα ελέγχου και λειτουργίας από το κινητό τηλέφωνο ή φορητό τάμπλετ. Σταδιακά όλες οι ηλεκτρικές συσκευές θα ελέγχονται από απόσταση από το κινητό τηλέφωνο, καθώς επίσης και η θερμοκρασία του σπιτιού, ο φωτισμός, ο συναγερμός κλπ. . Έτσι σταδιακά δημιουργείται το οικοσύστημα εκείνο που θα επιτρέψει να δημιουργηθεί ένας πλήρες «έξυπνο» σπίτι, προσφέροντας στο κάτοικο μεγαλύτερη άνεση, ασφάλεια και εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνου.

– Έξυπνα Ρομπότ: Έχουν τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας και σταδιακά θα έχουν παρουσία παντού, από γραμμές παραγωγής στη βιομηχανία και σε άλλους κλάδους, μέχρι την καθημερινότητα μας, καθώς θα συμβάλλουν στις καθημερινές εργασίες του σπιτιού,

– Έξυπνη Γεωργία και κτηνοτροφία (Έξυπνη φάρμα): Με την χρήση αισθητήρων και drones συλλέγονται αυτόματα επεξεργάζονται, αποθηκεύονται δεδομένα με τη μορφή που απαιτείται για την εκτέλεση των εργασιών και λειτουργιών μιας γεωργικής επιχείρησης. Η Γεωργία αυτοματοποιείται ήδη σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές παρέχοντας μεταξύ άλλων οφέλη που σχετίζονται την εξοικονόμηση πόρων για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Η Έξυπνη πόλη -Ο έξυπνος κόσμος: Δημόσιες υπηρεσίες και προϊόντα διασυνδέονται μεταξύ τους και ελέγχονται από κεντρικό επίπεδο. Ο φωτισμός της πόλης, δημόσιε θέσεις πάρκινγκ, στάσεις λεωφορείων που αναγράφουν πότε περνούν τα λεωφορεία και πολλά ακόμα δημιουργούν την έξυπνη πόλη.

Γενικότερα οι κλάδοι που επηρεάζονται ήδη περισσότερο από το διαδίκτυο των πραγμάτων, είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η δημόσια ασφάλεια, οι κατασκευαστές υψηλής τεχνολογίας, οι εταιρείες Internet, η υγειονομική περίθαλψη, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, και τα μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται πως τα πρώτα δίκτυα 5G θα έχουν λανσαριστεί ήδη έως το τέλος του 2018 και εμπορικές σε μαζικότερη μορφή υπηρεσίες θα προσφερθούν έως το τέλος του 2020.

AP_18057513642795AP_18059662567556AP_18059648212045AP_18059630849451AP_18058471308617AP_18059643159669AP_18058485213483

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *