Η Ιαπωνία αγοράζει νέα μαχητικά F-35

Η Ιαπωνία αγοράζει νέα μαχητικά F-35

F35 AF1 AF2 LM

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να προχωρήσει στην απόκτηση άλλων 20 και πλέον F-35 την επόμενη εξαετία, ορισμένα από τα οποία πρόκειται να αγοράσει απευθείας από τη Lockheed Martin και όχι να συναρμολογηθούν εγχωρίως, δήλωσαν τρεις πηγές ενήμερες για τις προθέσεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με τη μία από τις τρεις πηγές, η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να αγοράσει «περίπου 25 αεροσκάφη» του τύπου αυτού.

Οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομαστούν, διότι δεν έχουν λάβει έγκριση να μιλήσουν στα ΜΜΕ.

Κατά τις τρεις πηγές, η αγορά των αεροσκαφών, ολοκληρωμένων, από τις ΗΠΑ, έναντι τιμήματος 100 εκατομμυρίων δολαρίων για το καθένα, εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα στο ιαπωνικό δημόσιο.

Η αγορά αυτή θα προστεθεί στην αρχική παραγγελία 42 μαχητικών, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση κατασκευής τους σε ένα εργοστάσιο «συναρμολόγησης και ελέγχου» στην Ιαπωνία που λειτουργεί η Mitsubishi Heavy Industries, η μεγαλύτερη ιαπωνική στρατιωτική βιομηχανία.

Την ώρα που η Κίνα αποκτά όλο και πιο προηγμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών stealth -«αόρατων» για τα συμβατικά ραντάρ- και η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, το Τόκιο σκοπεύει να βασιστεί στην αμερικανική τεχνολογία για να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε πιθανού εχθρού στην ανατολική Ασία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι αρμόδιοι για τη χάραξη στρατηγικής στον ιαπωνικό στρατό μελετούν παράλληλα το ενδεχόμενο αγοράς F-35 B, της εκδοχής του αεροσκάφους που έχει τη δυνατότητα να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα. Αυτού του είδους τα μαχητικά μπορούν να επιχειρούν από μικρά νησιά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, ή να προσνηώνονται και να απονηώνονται από πλοία όπως τα ελικοπτεροφόρα κλάσης Ιζούμο που διαθέτει το ιαπωνικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε κάποιο σχέδιο, μελετάμε ποιο μαχητικό χρειαζόμαστε», περιορίστηκε να πει ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, ερωτηθείς εάν το Τόκιο σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερα F-35.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας θα δημοσιοποιήσει πριν από το τέλος του 2018 δύο εκθέσεις που αφορούν στους στόχους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και τα σχέδιά της για τους εξοπλισμούς την πενταετία μετά τον Απρίλιο του 2019.

Τα F-35 εισφέρουν περίπου το ένα τέταρτο του τζίρου της Λόκχιντ Μάρτιν. Η εταιρεία προσλαμβάνει 1.800 εργαζόμενους στο εργοστάσιό της στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, για να κατασκευάσουν έναν στόλο που αναμένεται πως θα φθάσει τα 3.000 αεριωθούμενα τα οποία θα διατεθούν στις ΗΠΑ και διεθνώς.

Δείτε περισσότερα νέα και κουτσομπολιά στο rouxokosmima.gr.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *