Η Κυπριακή βουλή καταδικάζει την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Η Κυπριακή βουλή καταδικάζει την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

AP 17340344736912

Η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής, ενέκρινε απόψε κατά πλειοψηφία ψήφισμα, το οποίο καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ. Στο ψήφισμα τονίζεται ότι «αυτή η ενέργεια αντίκειται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή και υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του Μεσανατολικού». Η κυπριακή Βουλή καλεί τις ΗΠΑ να αναιρέσουν την απόφαση αυτή.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 35 ψήφους υπέρ, 18 ψήφους εναντίον και 2 αποχές. Εναντίον ψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, ενώ αποχή επέλεξε ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς και ο ένας παρών βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης.

Ο ΔΗΣΥ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, διαφωνούσε με το κείμενο ψηφίσματος, όπως αυτό συμφωνήθηκε στη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων, και κατέθεσε δεύτερο κείμενο ψηφίσματος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η διαδικασία έγινε αποδεκτή και τελικά το ψήφισμα ΔΗΣΥ τέθηκε σε ψηφοφορία για να απορριφθεί με 18 ψήφους υπέρ, 32 εναντίον και 4 αποχές.

Με το ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή, επιβεβαιώνει την πάγια θέση της για λύση δύο κρατών, η οποία συνάδει με τη θέση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για ένα ανεξάρτητο βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το οποίο να συνυπάρχει ειρηνικά δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

Θεωρεί ότι το τελικό καθεστώς των Ιεροσολύμων, της ιερής πόλης των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, θα πρέπει να καθοριστεί μέσω διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος.

Ο ΔΗΣΥ εισηγήθηκε το ακόλουθο κείμενο: «Η Βουλή υποστηρίζει την επίσημη θέση της ΕΕ, όπως αυτή εκφράστηκε από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών – μελών της ΕΕ, δηλαδή ότι η μόνη βιώσιμη λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη είναι η λύση δύο χωριστών κρατών στα όρια του 1967 με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Η Βουλή θεωρεί ότι το τελικό καθεστώς των Ιεροσολύμων, της ιερής πόλης των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, θα πρέπει να καθοριστεί μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για προσήλωση και απόλυτο σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζει ότι πρέπει να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση και εκφράζει την ευχή ότι σύντομα θα δρομολογηθούν διαπραγματεύσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.