Οι πέντε οργανώσεις που χαρακτηρίζονται από τις ΗΠΑ «σημαντικές διεθνείς απειλές»

Οι πέντε οργανώσεις που χαρακτηρίζονται από τις ΗΠΑ «σημαντικές διεθνείς απειλές»

CE9CCEACCF81CEB1 CEA3CEB1CEBBCEB2CEB1CF84CF81CEBFCF8DCF84CF83CEB1

Το σιιτικό, πολιτικό και στρατιωτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τέσσερις οργανώσεις που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών χαρακτηρίστηκαν τη Δευτέρα από τον αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ως οι σημαντικότερες απειλές για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μεταξύ των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων.

Οι άλλες τέσσερις οργανώσεις πέραν της Χεζμπολάχ είναι το καρτέλ Σιναλόα, που δρα κυρίως στο Μεξικό, αλλά έχει πλοκάμια σε όλον τον κόσμο· το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο· το καρτέλ του Κόλπου· και η Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13).

Η Χεζμπολάχ, η οποία εξάλλου συγκαταλέγεται ήδη στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι μια οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν κι έχει βαθιές πολιτικές ρίζες στον Λίβανο, ενώ ο στρατιωτικός της βραχίονας πολεμά στη Συρία, στο πλευρό των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η οργάνωση φέρεται επίσης να δρα στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.

Οι ΗΠΑ οδεύουν να επιβάλλουν ξανά όλες τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που είχαν άρει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας από το 2015 και μετά, από την οποία απέσυρε τη χώρα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο, ενώ διακηρύσσουν ότι ένας από τους σκοπούς τους στη Συρία είναι να τερματιστεί κάθε ιρανική επιρροή.

Ο Σέσιονς σύστησε ειδικές επιτροπές αρμόδιες για καθεμιά από τις πέντε οργανώσεις, οι οποίες εντέλλονται να του παρουσιάσουν εντός 90 ημερών εισηγήσεις για το πώς μπορούν να «εμποδιστούν» και να «εξαρθρωθούν» τα δίκτυά τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Δείτε περισσότερα νέα και κουτσομπολιά στο rouxokosmima.gr.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *