Οι πρώτες ανακαλύψεις του ινδικού ρόβερ στη Σελήνη – Τι βρήκε το Pragyan

Οι πρώτες ανακαλύψεις του ινδικού ρόβερ στη Σελήνη – Τι βρήκε το Pragyan


Το ινδικό ρόβερ επιβεβαίωσε την ύπαρξη θείου για την πρώτη φορά «επι τόπου» (in situ) ενώ κατάφερε να μετρήσει για πρώτη φορά την θερμοκρασία εδάφους του σεληνιακού νότιου πόλου

Μετά την ιστορική προλενήνωση της ινδικής σεληνάκατου Chandrayaan-3, στις 23 Αυγούστου, το ινδικό ρόβερ Pragyan έστειλε τα πρώτα ευρήματά του από τον ανεξερεύνητο και μυστηριώδες νότιο πόλο της Σελήνης. 

Η Ινδία είναι η πρώτη χώρα που πραγματοποίησε προσελήνωση στον νότιο πόλο της Σελήνης.

Σε μία ιστορική πρώτη ανακάλυψη, το ινδικό ρόβερ εντόπισε και επιβεβαίωσε την ύπαρξη θείου, στοιχείο το οποίο σύμφωνα με ειδικούς θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα για την δημιουργία και προέλευση της Σελήνης. 

Πρόκειται για την πρώτη φορά που εντοπίζεται θείο «επι τόπου» (in situ) στον νότο της Σελήνης – μέχρι σήμερα τα ευρήματα προερχόταν μόνο από τις παρατηρήσεις διαστημοπλοίων και δορυφόρων, ανέφερε η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας, ISRO. 

Επίσης, το Pragyan κατάφερε να μετρήσει για πρώτη φορά την θερμοκρασία εδάφους του σεληνιακού νότιου πόλου.Ωστόσο, αυτές οι μετρήσεις έμειναν απόρρητες. 

Το Pragyan εντόπισε και άλλα στοιχεία  όπως αλουμίνιο, ασβέστιο, σίδηρο, χρώμιο, τιτάνιο, μαγγάνιο, πυρίτιο και οξυγόνο, αποδεικνύοντας ότι η Σελήνης έχει ορυκτό πλούτο που ο άνθρωπος θα μπορούσε μελλοντικά να εκμεταλλευτεί. 

Το Chandrayan-3 αναμένεται να πραγματοποιήσει πειράματα σε περίοδο 14 ημερών, δήλωσε η ISRO.

Παράλληα συνεχίζει τις έρευνες για την ύπαρξη παγωμένου νερού που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μελλοντικές αποστολές αστροναυτών, ως πιθανή πηγή πόσιμου νερού ή για την παραγωγή πυραυλικού καυσίμου.

Με πληροφορίες από ISRO, DailyMail, space.com

Πηγή: skai.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *