Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές επιστρέφουν στο Tik Tok

Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές επιστρέφουν στο Tik Tok



Μήπως ήρθε η ώρα να ξεσκονίσεις την παλιά σου κάμερα;

Ετοιμάζεσαι να βγεις με το «Fight for this love» της Cheryl Cole να παίζει σε επανάληψη καθώς φοράς το χαμηλοκάβαλο τζιν σου, μια φαρδιά ζώνη και περνάς στα χείλη σου το πιο λαμπερό gloss που διαθέτεις.

Ό,τι τσάντα κι αν πάρεις, η ψηφιακή κάμερα που θα απαθανατίσει τις στιγμές από τη βραδιά σου, με φωτογραφίες μέτριας ποιότητας, που όμως θα ανέβουν οπωσδήποτε μετά στον «τοίχο» σου στο Facebook, είναι απαραίτητο αξεσουάρ.

Η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ήταν must στα τέλη της δεκαετίας του ’00 ή στις αρχές της δεκαετίας του ’10. Εμφανίστηκε κατά τις πρώτες προσπάθειές μας να βγάζουμε selfie λήψεις -με ένα πολύ μέτριο αποτέλεσμα, με το φλας να εξαφανίζει αναπόφευκτα τη μισή λήψη- και κατέγραψε αμέτρητες αφιλτράριστες στιγμές σε όλο τους το μεγαλείο σε ελαφρώς χαμηλή ανάλυση.

Εκείνη την εποχή, τα φίλτρα και η επεξεργασία ήταν όροι άγνωστοι για τους μη επαγγελματίες και συνήθως αντιστοιχούσαν σε ενέργειες όπως η «λειτουργία σέπια».

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έφερε σημαντική βελτίωση στις κάμερες των κινητών τηλεφώνων, που σταδιακά εκτόπισαν τις ψηφιακές κάμερες, καθώς πια δεν υπήρχε λόγος για κανέναν να κουβαλά ένα ογκώδες αντικείμενο, αφού μπορούσε να εξασφαλίσει το ίδιο και καλύτερο αποτέλεσμα μόνο με το κινητό του τηλέφωνο.

Τις προηγμένες κάμερες των smartphones ακολούθησε το Instagram και μια ολόκληρη γενιά εφαρμογών που επεξεργάζονταν τις φωτογραφίες, βάζοντάς τους διάφορα φίλτρα και κάνοντας τις εικόνες να δείχνουν απλά τέλειες.

Καθώς ολόκληρη η μόδα τείνει τα τελευταία χρόνια να γυρίσει σταδιακά στο πιο απλό, το ίδιο συμβαίνει και με τις τάσεις στην φωτογραφία. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η ψηφιακή κάμερα απολαμβάνει μια απίθανη αναβίωση, η οποία προήλθε από το TikTok, όταν οι χρήστες άρχισαν να επιδεικνύουν τις παλιές τους συσκευές και τις ρετρό φωτογραφίες που τράβηξαν και είχαν ξεχάσει σκονισμένες σε κάποιο ράφι. Κι όμως, αυτή η νοσταλγική τάση φαίνεται ότι εξελίχθηκε γρήγορα σε trend, αφού σύμφωνα με το Mashable, το hashtag #DigitalCamera μετρά σχεδόν 130 εκατομμύρια προβολές.

«Αυτό είναι ίσως ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να αποκτήσεις μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή», υπόσχονται πολλά από τα βίντεο, που δείχνουν, νοσταλγικά στιγμιότυπα, με τη χαρακτηριστική σφραγίδα ώρας και ημερομηνίας στη γωνία. Υπάρχουν ακόμη και μαθήματα για το πώς να αναδημιουργήσεις το εφέ της ψηφιακής μηχανής σε μια κάμερα iPhone -ένα βίντεο προτείνει χρήσιμα να καλύψεις τον φακό με μεμβράνη και να προσθέσεις lip balsam.

Το «νέο» trend έχει ήδη υιοθετηθεί ακόμη και από διασημότητες, όπως η Bella Hadid και η Emily Ratajkowsi. Όλα είναι μέρος μιας μετάβασης από μια υπερφιλτραρισμένη αισθητική σε κάτι λίγο πιο «ακατάστατο», αλλά και πιο αυθεντικό.

«Η νοσταλγία είναι βασικός παράγοντας εδώ», δηλώνει στο stylist.co.uk η Elizabeth Gabrielle Lee, πολιτιστική αναλύτρια στο Canvas8. Στη δεκαετία των ‘00s και στις αρχές της δεκαετίας του ‘10, οι κάμερες lomo και οι συσκευές τύπου Polaroid αυξήθηκαν σε δημοτικότητα καθώς οι millennials προσπαθούσαν να αναδημιουργήσουν την αισθητική μιας προηγούμενης γενιάς. Τώρα, η Gen Z ανακτά την τεχνολογία που υπήρχε στην αλλαγή της χιλιετίας ως μια ρετρό αναδρομή. «Οι αναλογικές κάμερες ήταν οι συσκευές για μια αναδρομή στην αισθητική ή τις γνώριμες οπτικές εκφράσεις των δεκαετιών ‘70-90», εξηγεί. «Τώρα, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές point-and-shoot της δεκαετίας του 2000 γίνονται το νέο σήμα κατατεθέν της νοσταλγίας».

Με ένα smartphone, ένα φίλτρο βρίσκεται μόνο μερικά clicks μακριά και οι φωτογραφίες μπορούν να τελειοποιούνται μέσα σε λίγα λεπτά. Η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή είναι μια πιο απλή υπόθεση, ενθαρρύνοντας μια πιο αυθεντική, λιγότερο επιμελημένη εικόνα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια καθησυχαστική αίσθηση μονιμότητας.

«Η αναβίωση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών μπορεί να φαίνεται εφήμερη, όμως στην πραγματικότητα σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από μια παροδική μόδα. Λειτουργεί ως ένα φυσικό αποθετήριο των εμπειριών μας και παράγει εικόνες που ηγούνται μιας (σχεδόν) περασμένης εποχής απλότητας και αξιοπιστίας», λέει η Annie Corser, συντάκτρια πληροφοριών στο Canvas8.





Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *