Η ψυχολόγος Μαριάνα Τσάκοβα μας μιλάει για τις ψυχολογικές συνεδρίες

Η ψυχολόγος Μαριάνα Τσάκοβα μας μιλάει για τις ψυχολογικές συνεδρίες

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ

Η ψυχολόγος Μαριάνα Τσάκοβα μας μιλάει για τις ψυχολογικές συνεδρίες

Δεν υπάρχει περίπτωση ανθρώπου που να μην έχει βιώσει κάποια δύσκολη κατάσταση κατά την διάρκεια της μέχρι τώρα ζωής του. Δεν είναι μόνο τα τραγικά συμβάντα που σημαδεύουν την ζωή κάποιου.

Η ψυχική υγεία ενός ανθρώπου είναι ένας πύργος φτιαγμένος από τραπουλόχαρτα και μερικές φορές ακόμη κι ένα απαλό αεράκι μπορεί να τον γκρεμίσει. Μπορεί επομένως να μην έχουμε όλοι μας τα ίδια βιώματα ωστόσο κάποια πράγματα που για κάποιους φαντάζουν απλά μπορεί για κάποιους άλλους να είναι βουνό.

Δεν είναι επίσης λίγες και οι φορές που μπορεί να μην μπορούμε να αντιληφθούμε τις αλλαγές στην ψυχολογία μας. Για τον λόγο αυτό την εποχή μας αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν να βοηθήσουν τον εαυτό τους αναζητώντας ψυχολογική υποστήριξη.

Εμείς μιλήσαμε με την ψυχολόγο Μαριάνα Τσάκοβα του κέντρου ψυχικής και σωματικής θεραπείας Αυτοϊαση και της ζητήσαμε να μας μιλήσει για τις ψυχολογικές συνεδρίες που διεξάγουν οι ψυχολόγοι στην Αθήνα και ψυχολόγοι στην Θεσσαλονίκη. Ας δούμε όμως τι μας είπε η ίδια η ψυχολόγος.

Ποιες μεθόδους χρησιμοποιείτε σε μια ψυχολογική συνεδρία και γιατί;

Θα ήταν λάθος να πούμε πως στο κέντρο μας κάνουμε χρήση μόνο μιας συγκεκριμένης προσέγγισης. Η προσέγγιση που χρησιμοποιούμε, σε συνδυασμό με τη Βιοανάδραση, την Νευροανάδραση και τα άλλα εργαλεία, έχει μια γνωστική κατεύθυνση.

Ωστόσο, θεωρώ πως κάθε προσέγγιση, όσο «καλή» και να είναι και όσο καλά και να λειτουργεί, όταν χρησιμοποιείται δογματικά και απόλυτα δεν πετυχαίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό που έχουμε δει τόσα χρόνια πως «δουλεύει», είναι η χρήση των καλύτερων στοιχείων και τεχνικών από κάθε προσέγγιση, τα κομμάτια της κάθε θεωρίας δηλαδή που στην εφαρμογή τους προσφέρουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στο σύγχρονο άνθρωπο.

Πόσες ψυχολογικές συνεδρίες χρειάζονται κατά μέσο όρο;

Σίγουρα ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, οπότε δεν μπορεί να οριστεί ένα απόλυτο όριο συνεδριών. Ωστόσο, στο κέντρο ψυχικής υγείας επικρατεί η φιλοσοφία πως δεν υφίσταται κάποιος λόγος ο θεραπευόμενος να μπαίνει σε μια διαδικασία αέναης θεραπείας που δεν του προσφέρει κάτι ουσιώδες, από ένα σημείο και έπειτα.

Αυτό που έχουμε ως γνώμονα είναι οι 15 περίπου συνεδρίες, όπου οι πρώτες 10 – 12 έχουν τη συχνότητα μιας φοράς την εβδομάδα καθώς έτσι το άτομο παγιώνει τη νέα γνώση που του παρέχεται. Οι τελευταίες συνεδρίες γίνονται πιο αραιά, καθώς το άτομο πλέον νιώθει δυνατό με τη νέα γνώση και δεξιότητες που κατέχει, επομένως οι τελευταίες συναντήσεις λειτουργούν κυρίως επικουρικά.

Πώς ξεκινάει μια ψυχολογική συνεδρία;

Κάθε συνεδρία, στην πρώτη επίσκεψη, ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο, με τη λήψη αναλυτικού ιστορικού. Δημιουργείται δηλαδή ένας πλήρης φάκελος με όλες τις πληροφορίες του ατόμου. Και εδώ είναι το σημείο που ενημερώνουμε τον θεραπευόμενο για το απόρρητο της όλης διαδικασίας, καθώς καλείται να μας δώσει ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες πρέπει να προστατεύονται.

Έτσι, το άτομο καλείται να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων, δομημένων με τέτοιο τρόπο ώστε σιγά σιγά να αισθανθεί άνετα και να μπορεί να δώσει επαρκείς και αληθινές πληροφορίες, πάνω στις οποίες θα βασιστεί ο ψυχολόγος για να διαμορφώσει ανάλογα και το πρωτόκολλο με βάση το οποίο θα κινηθεί στις ακόλουθες συνεδρίες.

Υπάρχουν άτομα που συνεχίζουν να έρχονται ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής διαδικασίας;

Υπάρχουν ορισμένοι θεραπευόμενοι που επιλέγουν να διατηρούν κάποιες επαφές ακόμη και για χρόνια, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αυτό δεν είναι κακό, στο βαθμό που δεν εξελίσσεται σε εξάρτηση.

Κάθε άτομο στη ζωή του βιώνει καταστάσεις για τις οποίες δεν είναι πάντοτε προετοιμασμένο.Γι’ αυτό και σε περιόδους δύσκολες για τους θεραπευόμενους, αρκετοί είναι αυτοί που ανατρέχουν στον ψυχολόγο τους ώστε να τους υπενθυμίσει κάποιες τεχνικές διαχείρισης, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Ωστόσο, πολύ ευχάριστη στιγμή, για τον ίδιο τον ψυχολόγο, αποτελεί, όταν ο θεραπευόμενός του βιώνει μια πολύ σημαντική και ευχάριστη στιγμή στη ζωή του (πχ απόκτηση παιδιού μετά από προσπάθεια) και επιλέγει να έρθει σε επικοινωνία για να ανακοινώσει το ευχάριστο γεγονός. Αυτό δίνει πραγματική ευχαρίστηση στον θεράποντα, καθώς ο «στόχος» είναι πάντοτε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν ευτυχισμένα.

Τι διαφορετικό γίνεται στην Αυτοΐαση;

Στο κέντρο ψυχικής υγείας Αυτοΐαση χρησιμοποιούμε μια καινοτόμο μέθοδο ψυχοθεραπείας, καθώς συνδυάζουμε τα καλύτερα στοιχεία που μας δίνει η κάθε προσέγγιση, όπως και δικά μας καινοτόμα και αποτελεσματικά ψυχοθεραπευτικά εργαλεία, μαζί με τις μεθόδους τις Βιοανάδρασης, της Νευροανάδρασης, του Οπτικοακουστικού συντονισμού αλλά και άλλων μεθοδολογιών.

Αυτός ο συνδυασμός αναπτύχθηκε από το κέντρο μας , εμπλουτίστηκε και από δικά μας εργαλεία και έχει αποδειχτεί ιδιαιτέρως αποτελεσματικός για τους ανθρώπους. Η αποτελεσματικότητα της μεθοδολογίας έχει φανεί και αποδειχθεί μέσα από την εμπειρία χρόνων που αποκτήσαμε.

Πρόκειται για μια θεραπευτική – εκπαιδευτική διαδικασία στην οποία τα άτομα δεν αποτελούν παθητικούς δέκτες, αντίθετα εκπαιδεύονται και γίνονται οι ίδιοι θεραπευτές του εαυτού τους. Βασίζεται στην διαδικασία της μάθησης και για τον λόγω αυτόν βοηθάει όλους τους ανθρώπους που θέλουν να βοηθηθούν. Όλοι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, άρα και την ίδια τη ζωή μας, απλώς κανένας δεν μας έδειξε τον τρόπο. Αυτό ακριβώς καλούμαστε να δείξουμε στην Αυτοϊαση.

Δείτε περισσότερα για την ψυχολογική υποστήριξη και την ψυχική υγεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *