Η αποστολή θα ξεκινήσει το 2024 και θα ολοκληρωθεί το 2029 – Διαστημόπλοιο θα συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια του Φόβου και θα επιστρέψει στη Γη
Τα ονόματα των 10 επιστημόνων, διαφόρων ειδικοτήτων, που θα συνθέσουν την ομάδα εξερεύνησης των φεγγαριών του Άρη, του Φόβου και του Δείμου. Το πρόγραμμα είναι μία συνεργασία της NASA και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA).
Η αποστολή MMX της JAXA, η οποία έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί το 2024, θα επισκεφθεί τα δύο φεγγάρια του Άρη, τον Φόβο και τον Δείμο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το διαστημόπλοιο θα προσγειωθεί στην επιφάνεια του Φόβου και θα συλλέξει ένα δείγμα από την επιφάνεια. Η επιστροφή στη Γη του διαστημοπλοίου με το δείγμα από το έδαφος του Φόβου, αναμένεται το 2029.
Επτά από τους επιλεγμένους επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν έρευνα χρησιμοποιώντας τα όργανα πτήσης MMX. Αυτοί είναι:
Ο Olivier Barnouin από το Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, Laurel, Maryland, θα δημιουργήσει ψηφιακά μοντέλα εδάφους υψηλής ανάλυσης των φεγγαριών του Άρη, μετρώντας τις ιδιότητες των επιφανειακών χαρακτηριστικών και μελετώντας τις ιδιότητες του ρεγολίθου Phobos μέσω της αλληλεπίδρασής του με το ρόβερ.
Ο Matteo Crismani, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο San Bernardino, θα μελετήσει τα σωματίδια της διαπλανητικής σκόνης που χτυπούν τον Άρη και τον ρόλο τους στο σχηματισμό νεφών πάγου σε μεγάλο υψόμετρο στην ατμόσφαιρα του Άρη.
Ο R. Terik Daly από το Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, Laurel, Maryland, θα αναζητήσει επιφανειακές αλλαγές στο Phobos και στο Deimos συγκρίνοντας δεδομένα εικόνας MMX με εικόνες προηγούμενων αποστολών των δύο φεγγαριών.
Ο Christopher Edwards από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα, Flagstaff, Αριζόνα, θα εφαρμόσει ένα θερμοφυσικό μοντέλο στα υπέρυθρα φάσματα MMX για να χαρτογραφήσει τις διακυμάνσεις στις φασματικές ιδιότητες και την τραχύτητα της επιφάνειας μεταξύ των Phobos και Deimos.
Η Abigail Fraeman από το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, Καλιφόρνια, θα συνδυάσει δεδομένα από διαφορετικά όργανα MMX για να μάθει περισσότερα για τις συνθέσεις των φεγγαριών και να δοκιμάσει υποθέσεις σχετικά με τις πηγές αινιγματικών φασματικών απορροφήσεων που παρατηρούνται στον Φόβο.
Ο Sander Goossens από το Goddard Space Flight Center της NASA, Greenbelt, Maryland, θα χρησιμοποιήσει δεδομένα από τα όργανα MMX και δεδομένα πλοήγησης από το διαστημόπλοιο για να περιορίσει τα πεδία βαρύτητας, τα σχήματα, τις περιστροφικές καταστάσεις και τις εσωτερικές κατανομές μάζας των φεγγαριών.
Η Christine Hartzell από το University of Maryland, College Park, Maryland, θα εξερευνήσει τις φυσικές ιδιότητες του επιφανειακού ρεγολίθου του Phobos χρησιμοποιώντας δεδομένα ρόβερ για να εντοπίσει συστάδες ρηγόλιθων και να περιορίσει τις δυνάμεις που απαιτούνται για τη συγκράτηση τους.
Τρεις από τους επιλεγμένους επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων που θα επιστραφούν από τον Φόβο. Αυτοί είναι:
Ο Nicolas Dauphas από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Ιλινόις, θα χρησιμοποιήσει τεχνικές φασματόμετρου μάζας για τον προσδιορισμό της στοιχειακής και ισοτοπικής αφθονίας σιδήρου, καλίου και άλλων στοιχείων και για τη μέτρηση των ηλικιών χρησιμοποιώντας χρονολόγηση ρουβιδίου-στροντίου.
Η Jemma Davidson από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στο Tempe, στην Αριζόνα, θα χρησιμοποιήσει μεθόδους μικροσκοπίας και φασματομετρίας μάζας για να αναλύσει αδιαφανή ορυκτά στα δείγματα Phobos, για να διαλευκάνει την προέλευση του Phobos και την μετέπειτα ιστορία αλλοίωσής του.
Ο Daniel Glavin από το Goddard Space Flight Center της NASA, Greenbelt, Maryland, θα μελετήσει αμινοξέα, κυανίδια, αμίνες, αλδεΰδες, κετόνες και υδροξυ και μονοκαρβοξυλικά οξέα χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας χρωματογραφίας αερίου και υγρού.
Εκτός από τους επιστήμονες και τις ομάδες τους, η NASA συνεισφέρει στην Εξερεύνηση των φεγγαριών του Άρη με φασματογράφο ακτίνων γάμμα και νετρονίων (MEGANE), την επίδειξη τεχνολογίας Pneumatic Sampler (P-Sampler) και άλλη τεχνική υποστήριξη.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.