Νομπελίστας φυσικός κερδίζει στοίχημα, τώρα τρέμει πως θα χάσει ένα δεύτερο

Νομπελίστας φυσικός κερδίζει στοίχημα, τώρα τρέμει πως θα χάσει ένα δεύτερο

Ο αμερικανός φυσικός και μαθηματικός Φρανκ Γουίλτσεκ μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής το 2004 για τη συμβολή του στη λεγόμενη «θεωρία των πάντων», μια περιεκτική εξήγηση των νόμων που κυβερνούν το Σύμπαν δηλαδή.

Ο καθηγητής του ΜΙΤ ήταν λοιπόν πολύ αισιόδοξος το 2012, έχοντας μόλις κερδίσει ένα στοίχημα. Είχε στοιχηματίσει υπέρ της ανακάλυψης του μποζονίου Χιγκς, το οποίο είχαν εντοπίσει πράγματι οι επιστήμονες του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN της Ελβετίας. Με τη φόρα του νικητή, έβαλε ένα δεύτερο στοίχημα, αν και αυτή τη φορά δεν μοιάζει τόσο σίγουρος για τη νίκη του.

rieghrieoh1

Το νέο του στοίχημα μπήκε με τον σουηδό φυσικό Tord Ekelöf και οι όροι του ήταν εξίσου απλοί: αν οι επιστήμονες βρουν ενδείξεις για έναν νέο τύπο «υπερσωματιδίου» στο CERN μέχρι το 2019, ο Γουίλτσεκ θα κερδίσει 100 σοκολατένια Βραβεία Νόμπελ. Αν όχι, θα πρέπει να τα δώσει αυτός στον συνάδελφό του.

«Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων έχει ήδη κάνει ένα μεγάλο μέρος της διερεύνησης που θα γινόταν υποτίθεται στο τέλος, με τους όρους του στοιχήματός μας», είπε στο «Gizmodo», «το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει πολύ γρήγορα, φοβάμαι»…

Η υπερσυμμετρία είναι η θεωρία που τέθηκε στο κέντρο του νέου στοιχήματος, το είδος της συμμετρίας που ανταλλάσσει μποζόνια με φερμιόνια δηλαδή, και οι φυσικοί δεν είναι σήμερα καθόλου αισιόδοξοι για την έκβαση των πειραμάτων τους.

reyerehet

Προφανώς ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων δεν είναι τόσο μεγάλος για να εντοπίσει τα νέα αυτά σωματίδια, κι έτσι πάνε οι ελπίδες του αμερικανού ακαδημαϊκού. Όσο για τα σοκολατένια νομίσματα Νόμπελ, «αυτά πρέπει να τα πάρεις από το Μουσείο Νόμπελ», είπε ξερά ο Γουίλτσεκ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *