Ο δημιουργός του ChatCPT προειδοποιεί: Να μην βαδίσει στον λάθος δρόμο η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο δημιουργός του ChatCPT προειδοποιεί: Να μην βαδίσει στον λάθος δρόμο η Τεχνητή Νοημοσύνη


“Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής μας, αλλά προκαλεί και σοβαρούς κινδύνους”, παραδέχθηκε ο Σαμ Άλτμαν

Η παρέμβαση των κυβερνήσεων για να ρυθμιστεί η ανάπτυξη και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι “καθοριστική”, “προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι” που αντιπροσωπεύει η τεχνολογία αυτή, παραδέχθηκε σήμερα Τρίτη ο Σαμ Άτλμαν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, δημιουργός της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, ενώπιον αμερικανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

“Είναι σημαντικό η πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη να αναπτυχθεί με δημοκρατικές αξίες”, εκτίμησε ο νεαρός επιχειρηματίας, “που σημαίνει ότι η ηγεσία των ΗΠΑ είναι καθοριστική”, δήλωσε κατά την ακρόασή του από την επιτροπή του Κογκρέσου στην οποία εμφανίστηκε πρώτη φορά.

Η διάθεση του ChatGPT στο Διαδίκτυο τον Νοέμβριο πολλαπλασίασε το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και των επιχειρήσεων, για τη λεγόμενη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή την τεχνολογία που είναι ικανή να δημιουργεί περιεχόμενο, κείμενο, εικόνες, ήχους ή βίντεο, αφού αντλήσει υλικό από τεράστιες βάσεις δεδομένων.

Σαμ Άλτμαν

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη απελευθερώνει τα πάθη, και πολλοί ανησυχούν για τις δυνητικές συνέπειες σε μια σειρά επαγγελμάτων, με πιθανές μαζικές καταργήσεις θέσεων εργασίας αλλά και ευρύτερα σε όλη την κοινωνία.

“Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής μας, αλλά προκαλεί και σοβαρούς κινδύνους”, παραδέχθηκε ο Σαμ Άλτμαν, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την υποεπιτροπή της Γερουσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την τεχνολογία και το δίκαιο.

“Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου, είναι ότι εμείς, αυτή η βιομηχανία, αυτή η τεχνολογία, μήπως προκαλέσουμε σημαντικές ζημιές στην κοινωνία”, δήλωσε ο Άλτμαν. Όπως προειδοποίησε, “αν αυτή η τεχνολογία πάει στραβά, μπορεί να πάει πολύ στραβά… Και εμείς θέλουμε να εργαστούμε μαζί με την κυβέρνηση για να το εμποδίσουμε να συμβεί”.

Οι εκλογές είναι ένας “σημαντικός τομέας ανησυχίας” και “κάποια ρύθμιση θα ήταν αρκετά σοφή”, τόνισε.

Ο 30χρονος προγραμματιστής και επενδυτής υπενθύμισε πως αν και η OpenAI LP, η οντότητα που ανέπτυξε το ChatGPT, είναι μια νεοφυής ιδιωτική εταιρία, ελέγχεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό “που μας επιβάλλει να εργαστούμε προς την ευρεία διανομή των οφελών της τεχνητής νοημοσύνης και να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλεια των συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη”.

Ο Σαμ Άλτμαν δηλώνει συχνά ότι τάσσεται υπέρ της θέσπισης ενός κανονιστικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη, κατά προτίμηση σε διεθνές επίπεδο. “Ξέρω ότι φαίνεται αφελές να προτείνω κάτι τέτοιο, μοιάζει πολύ δύσκολο” να επιτευχθεί, αλλά “υπάρχουν προηγούμενα” εξήγησε, επικαλούμενος το παράδειγμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *