Οδηγώντας στο σκοτάδι με «έξυπνες» τεχνολογίες φωτισμού

Μόλις πριν λίγες ημέρες οι δείκτες του ρολογιού γύρισαν μια ώρα πίσω, στη χειμερινή ώρα. Για πολλούς οδηγούς αυτό σημαίνει ότι οι καθημερινές μετακινήσεις τους από και προς τη δουλειά θα γίνονται στο σκοτάδι για τους επόμενους μήνες. Όμως, υπάρχουν πλέον αυτοκίνητα με «έξυπνες» τεχνολογίες φωτισμού, των οποίων οι οδηγοί κινούνται με μεγάλη ασφάλεια μέσα στο σκοτάδι.

Μια από τις τεχνολογίες αυτές είναι IntelliLux LED matrix (της Opel) που προσαρμόζει αυτόματα τη φωτεινή δέσμη στις επικρατούσες συνθήκες και το περιβάλλον. Η νύχτα γίνεται μέρα, βελτιώνοντας σημαντικά την ορατότητα για τον οδηγό, τους επιβάτες και όσους βρίσκονται στο δρόμο. Ο εκδημοκρατισμός καινοτόμων τεχνολογιών ισχύει και για τους προβολείς full LED με τις πολυάριθμες λειτουργίες τους, που διατίθενται για μοντέλα όπως τα Οπελ Grandland X, Crossland X και Mokka X.

IntelliLux LED

12017 Insignia Country Tourer

Το επαναστατικό σύστημα φωτισμού IntelliLux LED matrix λανσαρίστηκε για πρώτη φορά με το σημερινό Opel Astra. Οι προβολείς αυτοί αποτελούνται από 16 τμήματα LED (οκτώ σε κάθε πλευρά) που προσαρμόζουν αυτόματα και συνεχώς το μήκος και την κατανομή της δέσμης φωτός σύμφωνα με τις συνθήκες κυκλοφορίας και εάν χρειαστεί, απλά ‘συσκοτίζουν’ την περιοχή γύρω από τα αντίθετα διερχόμενα ή/και προπορευόμενα οχήματα. Αυτό σημαίνει μηδενική ενόχληση για τους άλλους οδηγούς και ταυτόχρονα τέλεια ορατότητα. Η φιλοσοφία λειτουργίας του συστήματος είναι εξαιρετικά απλή: Όταν το όχημα βγαίνει εκτός αστικών περιοχών, οι προβολείς του IntelliLux LED ενεργοποιούνται αυτόματα και προσαρμόζουν συνεχώς το μήκος και την κατανομή της φωτεινής δέσμης ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο, σε επαρχιακούς δρόμους, στην πόλη ή σε μία στροφή. Το προηγμένο σύστημα κυριολεκτικά κάνει την νύχτα μέρα, για οδηγούς και επιβάτες, χωρίς να ενοχλεί τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων.

Οι μηχανικοί της Opel χρησιμοποίησαν την υψηλότερη απόδοση για να τοποθετήσουν διπλάσιες μονάδες LED (32) στην τρέχουσα σειρά του Insignia. Ο μεγαλύτερος αριθμός μονάδων LED επιτρέπει την προσαρμογή των διαφόρων δεσμών φωτισμού στις επικρατούσες συνθήκες κυκλοφορίας με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ η μετάβαση από τη μία δέσμη στην άλλη είναι πολύ πιο γρήγορη και ανεπαίσθητη. Επομένως, οι προσαρμοζόμενοι προβολείς IntelliLux LED matrix παράγουν ακόμα πιο φωτεινή δέσμη.

3 1

Για βελτιωμένη ορατότητα σε δρόμους με στροφές με αναμμένη τη μεγάλη σκάλα φώτων, οι μηχανικοί πρόσθεσαν μία νέα λειτουργία στη δεύτερη γενιά προβολέων IntelliLux LED matrix. Η φωτεινότητα στα εσωτερικά τμήματα matrix αυξάνεται ανάλογα με τη γωνία διεύθυνσης για να φωτιστεί περισσότερο το εσωτερικό της στροφής. Κάθε προβολέας IntelliLux LED, διαθέτει επίσης μία ειδική, εστιασμένη δέσμη LED που παρέχει πρόσθετο φωτισμό στη μεγάλη σκάλα με εμβέλεια έως 400 μέτρα. Έτσι ο οδηγός μπορεί να βλέπει ζώα που διασχίζουν το δρόμο σε μία απόσταση που προηγουμένως ήταν στο σκοτάδι (ειδικά το φθινόπωρο/χειμώνα), ένα σοβαρό πλεονέκτημα ασφάλειας σε επαρχιακούς δρόμους, νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

Φώτα full LED

4 1

Η Opel προσφέρει σύγχρονη τεχνολογία φωτισμού όχι μόνο με τα Insignia και Astra, αλλά και με τα SUV μοντέλα της X-family καθώς και το Zafira. Η τεχνολογία adaptive AFL LED των Grandland X και Mokka X και Zafira επιτρέπει την προσαρμογή της φωτεινής δέσμης και προσφέρει βελτιωμένη λειτουργικότητα συγκριτικά με προηγούμενες τεχνολογίες φωτισμού. Οι προβολείς AFL LED του Grandland X, για παράδειγμα, διαθέτουν λειτουργία υποβοήθησης μεγάλης σκάλας (high beam assist), αυτόματη ρύθμιση ύψους, μεταβλητή κατανομή δέσμης για πόλεις, επαρχιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομους, και λειτουργίες για δυναμική οδήγηση, αλλαγές πορείας και αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Τέλος, οι full LED προβολείς του Crossland X (με φωτισμό στροφών (cornering light), high beam assist αυτόματη ρύθμιση ύψους δέσμης) είναι πρωτοποριακοί σε αυτή την κατηγορία οχημάτων.

5

Νίκος Τσάδαρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.