Όφελος έως 8,5 δισ. από τις νησιωτικές διασυνδέσεις

Όφελος έως 8,5 δισ. από τις νησιωτικές διασυνδέσεις



Όφελος που κυμαίνεται από 5,8 έως 8,5 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας (ανάλογα με το σενάριο για την ζήτηση ενέργειας και το βαθμό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών) προβλέπεται από την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, η οποία – σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ – αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος της δεκαετίας. Αυτά προκύπτουν από το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς για την περίοδο 2023 – 2032 που έθεσε σε διαβούλευση η ΡΑΕ (είχε ήδη τεθεί σε διαβούλευση από τον ΑΔΜΗΕ στην αρχή του χρόνου) καθώς και το αντίστοιχο πρόγραμμα της περιόδου 2022-2031 που εγκρίθηκε από την Αρχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία:

Η Δ’ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων θα εξοικονομήσει ΥΚΩ ύψους 1,5-3 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2025-2049. Το έργο περιλαμβάνει τη διασύνδεση με τη Σέριφο μέσω του Λαυρίου και τις διασυνδέσεις Σερίφου – Μήλου, Μήλου – Φολέγανδρου, Φολέγανδρου – Θήρας και Θήρας – Νάξου καθώς και τις διασυνδέσεις νησιών των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων (Κύθνος, Σίφνος, Ανάφη, Αμοργός, Δονούσα και Αστυπάλαια). Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΑΔΜΗΕ το έργο θα ολοκληρωθεί το 2024.

Από τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων αναμένεται όφελος από 2,7-3,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2029-2053. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2028.

Και από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις με τη Λήμνο μέσω του ΚΥΤ Ν. Σάντας και της Σκύρου μέσω του ΚΥ Αλιβερίου, τις διασυνδέσεις Λήμνου – Λέσβου, Λέσβου – Χίου, Χίου – Σάμου, Σάμου – Κω και Λέσβου – Σκύρου καθώς και την Ικαρία και το Αγαθονήσι) αναμένεται όφελος από 1,6-1,9 δισ. για την περίοδο 2030-2054. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι το 2029.

Σε ό,τι αφορά την δεύτερη φάση διασύνδεσης της Κρήτης (Ηράκλειο – Αττική) παραμένει η εκκρεμότητα του ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου λόγω καθυστερήσεων σε αδειοδοτήσεις, επιπτώσεων της πανδημίας κλπ. Η ΡΑΕ με την απόφαση έγκρισης του προγράμματος 2022-2031 θέτει προθεσμία το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ενώ ο ΑΔΜΗΕ στο νέο δεκαετές 2023-2032 αναφέρει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2024. Επικαλείται δε λόγους που δεν ανάγονται σε υπαιτιότητα του Διαχειριστή αναφορικά με την υγειονομική κρίση, την περιβαλλοντική και παρεπόμενη αδειοδότηση υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος, την απαλλοτρίωση και πολεοδομική αδειοδότηση για την κατασκευή του Σταθμού Μετατροπής Κουμουνδούρου στην Αττική και τις ενστάσεις σκοπιμότητας για την υλοποίηση του έργου από τους Δήμους της Αττικής και επακόλουθα προσκόμματα στην αδειοδοτική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το δεκαετές 2022-2031 περιλαμβάνει επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 4,1 δισ. ευρώ, ωστόσο στο σύνολο σχεδόν των έργων γίνεται αναθεώρηση του προϋπολογισμού προς τα πάνω λόγω της ανόδου του κόστους των υλικών.





Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *