«Ολυμπία» και «Ολυμπιακός» υπό προστασία στη Γερμανία

«Ολυμπία» και «Ολυμπιακός» υπό προστασία στη Γερμανία

olimpia.medium

Όταν στις ακτές του Σλέσβιχ Χόλσταϊν αθλητές συναγωνίζονται σε αρχαιοπρεπή αθλήματα, στις διαφημιστικές πινακίδες αναγράφεται «Ολυμπιάδα του Βατ». Είναι για καλό σκοπό και τίποτα δεν φαίνεται να ενοχλεί τον Γερμανικό Ολυμπιακό Αθλητικό Σύνδεσμο. Ακόμα και μια μαθηματική Ολυμπιάδα δεν φαίνεται να προβληματίζει τον γερμανικό οργανισμό. «Χαιρόμαστε κάθε φορά που ένα σχολείο, ένα νηπιαγωγείο, ένας σύνδεσμος και άλλοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί κάνουν χρήση των όρων» δηλώνει η Βερόνικα Ρύκερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ολυμπιακού Αθλητικού Συνδέσμου.

Ωστόσο ο αθλητικός οργανισμός με έδρα την Φρανκφούρτη δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τις προσπάθειες ιδιωτικών επιχειρήσεων να επωφεληθούν από την αίγλη του ολυμπιακού πνεύματος και να χρησιμοποιούν χωρίς άδεια λέξεις που δεν συνάδουν με το ολυμπιακό ιδεώδες.

Η Ομάδα Εργασίας για την Προστασία της Επωνυμίας Ολυμπία εξετάζει 100 έως 1.000 περιπτώσεις τον χρόνο. Αιτήσεις κατατίθενται από σχολεία, δήμους και άλλους φορείς. Εξετάζει επίσης παραβιάσεις από εταιρείες. Στο 20% περίπου των περιπτώσεων ο Γερμανικός Ολυμπιακός Αθλητικός Σύνδεσμος καταφεύγει σε δικηγόρους, ωστόσο μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιπτώσεων φθάνει στα δικαστήρια.

Μια εταιρεία κατασκευής ενδυμάτων τα καταφέρνει

Μια περίπτωση όμως έφτασε μέχρι το Γερμανικό Ακυρωτικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη. Μια εταιρεία κατασκευής ενδυμάτων στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία θέλησε να χρησιμοποιήσει την αίγλη των Ολυμπιακών Αγώνων αναγράφοντας σε αθλητικά ρούχα τις φράσεις «ύποπτος για Ολυμπιακούς Αγώνες» και «ώριμος για Ολυμπιακούς Αγώνες».

Στο Εφετείο του Ρόστοκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle, ο Γερμανικός Ολυμπιακός Αθλητικός Σύνδεσμος κατάφερε να δικαιωθεί, ωστόσο στον επόμενο βαθμό έχασε. Οι δικαστές έκριναν πως δεν υπήρχε αθέμιτη χρήση της αξίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο ο Γερμανικός Ολυμπιακός Αθλητικός Σύνδεσμος μπορεί να επικαλεστεί ένα δικό του νόμο. Από το 2004 υπάρχει ειδικός νόμος για την προστασία των ολυμπιακών κύκλων καθώς και πολλών άλλων εννοιών που σχετίζονται με το αρχαίο ολυμπιακό πνεύμα. Η Μπρουνχίλντε Άκερμαν, συνήγορος της εταιρείας, δήλωσε ότι «Η απόφαση του νομοθέτη για προστασία των λέξεων Ολυμπία, ολυμπιακός είναι αποδεκτή. Ωστόσο η απαγόρευση χρήσης μιας σειράς συνδυασμών αυτών των λέξεων στην καθημερινή γλώσσα είναι πολύ στενά ιδωμένη».

Προηγούμενη δικαστική απόφαση

Η Σουζάνε Κέμπε-Μύλερ, ειδικευμένη δικηγόρος στην προστασία εταιρικών επωνυμιών, δηλώνει πως ο νομοθέτης είναι σαφής και δεν παρέχει στις έννοιες Ολυμπία, ολυμπιακός προστασία υπό την έννοια του δικαίου σημάτων. Κατά τη γνώμη της οι φράσεις «ύποπτος για Ολυμπιακούς Αγώνες» και «ώριμος για Ολυμπιακούς Αγώνες» είναι πλέον ενταγμένες ευρύτερα στη χρήση της καθημερινής γλώσσας. Η χρήση τους δεν είχε σκοπό την εικόνα της εταιρείας και για το λόγο αυτό δεν παραβίασε τον νόμο περί προστασίας των λέξεων και εννοιών γύρω από την Ολυμπία.

Επίσης μια απόφαση του Πρώτου Τμήματος του Γερμανικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου το 2014 επέτρεψε τη χρήση των φράσεων «Ολυμπιακές τιμές» και «Ολυμπιακές εκπτώσεις» σε κατάστημα οπτικών ειδών με το σκεπτικό ότι στη γλώσσα γενικότερα η έννοια «ολυμπιακό» είναι συνυφασμένο με πολύ υψηλές επιδόσεις. Σύμφωνα λοιπόν με το δικαστήριο μια τέτοια χρήση θα έπρεπε να επιτρέπεται από τον ειδικό νόμο για την προστασία των εννοιών που απορρέουν από τον όρο Ολυμπία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δείτε περισσότερα νέα και κουτσομπολιά στο rouxokosmima.gr.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *