Όταν οι οπαδοί έγιναν εχθροί του κράτους…

Όταν οι οπαδοί έγιναν εχθροί του κράτους…

451234

Ιστορικές στιγμές στην Αίγυπτο και οι Ultras των δυο μεγάλων συλλόγων της χώρας, της Αλ Αχλί και της Ζάμαλεκ διαλύονται έπειτα από πολλά χρόνια παρουσίας στα γήπεδα, αλλά και στους… δρόμους!

Οι Ultras με το όνομα «Ασπροι Ιππότες», πιστοί οπαδοί  της αιγυπτιακής Ζάμαλεκ, έκαναν γνωστό ότι διαλύονται μετά από 11 χρόνια σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στο ποδόσφαιρο της χώρας. Σε μία συμβολική κίνηση έκαψαν ένα πανό τους την προηγούμενη Κυριακή. Αυτή η κίνηση ήρθε μετά την ανάλογη ενέργεια των Ultras «Ahlawy» που είναι οπαδοί της Αλ Αχλί, των πιο μεγάλων αντιπάλων της Ζάμαλεκ. Κι εκείνοι έκαψαν το πανό τους νωρίτερα μάσα στον μήνα και διαλύθηκαν. Και οι δύο αυτές ομάδες των Ultras είχαν ρόλο – κλειδί στην επανάσταση της Αιγύπτου τον Γενάρη του 2011 που έπεσε από την εξουσία ο τότε  πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ. Ήταν μία περίοδος όπου οι Ultras Ahlawy έχασαν αρκετά μέλη τους  λόγω τω συγκρούσεων.

Δύο σκοτώθηκαν στην εξέγερση και τουλάχιστον 70 ακόμα στην καταστροφή του Πορτ Σάιντ, όταν η Αχλί έπαιξε με την Αλ Μάσρι το 2012. Οι «Άσπροι Ιππότες» της Ζάμαλεκ έχασαν τουλάχιστον 20 από τα μέλη τους τον Φλεβάρη του 2015 σε ταραχές στο Κάιρο. Και οι δύο ομάδες είχαν έντονες διενέξεις και διαμάχες με την πολιτική σκηνή και εξουσία του τόπου. Μάλιστα δικαστήρια στην Αίγυπτο είχαν προβεί σε επιβολές ποινών στις συγκεκριμένες ομάδες οπαδών και για πολλούς αυτό αποτέλεσε την αρχή του τέλους!

Η έχθρα, αντιπαλότητα και το ανοιχτό… μέτωπο ανάμεσα στις ομάδες των οπαδών και την Κυβέρνηση έχει βαθιές… ρίζες. Το 2011 στην επανάσταση της Αιγύπτου που έριξε τον Μουμπάρακ οι Ultras από Ζάμαλεκ και Αχλί συμμάχησαν και σχημάτισαν τις μπροστινές σειρές των ανθρώπων που βγήκαν μπροστά για να συγκρουστούν με τις δυνάμεις του τότε προέδρου.

Πριν τις μεγάλες συγκρούσεις με το καθεστώς Μουμπάρακ οι Ultras τραγουδούσαν τραγούδια κατά της Κυβέρνησης. Σε ένα σκληρό και δύσκολο καθεστώς οι αντιδράσεις τους ήταν δυναμικές και έντονες. Ο φανατισμός και το πάθος των Ultras για τις ομάδες τους ήταν αυτό που τους κινητοποίησε και τους οδήγησε στην εξέγερση κατά του καθεστώτος.

Ένας οπαδός της Ahlawy, φαν της Αχλί, ήταν εκείνος που εξήγησε πως έγινε αυτό. «Υπήρχε ένα πλάνο πλήρους ανεξαρτησίας για το πως λειτουργούσαμε. Δεν ήταν τίποτα το οργανωμένο. Ούτε κόμματα, ούτε σωματεία ή κάτι άλλο. Και μετά ήρθαν οι Ultras και η οργάνωση μέσω των οπαδών», λέει ο Ασάντ. «Το καταλαβαίναμε πως ένιωθαν φόβο. Δεν ήταν ότι υποστηρίζαμε μία ομάδα. Δίναμε μάχες κατά της Αστυνομίας, της Κυβέρνησης και παλεύαμε για τα δικαιώματά μας. Δεν θα πω ότι ήμασταν ολοκληρωτικά υπεύθυνοι για την πτώση του Μουμπάρακ αλλά σίγουρα παίξαμε τον ρόλο μας. Όμως ο βασικός μας ρόλος ήταν να κάνουμε τους ανθρώπους να ονειρεύονται την επόμενη μέρα και να μαθαίνουν να αντιδρούν. Να ξέρουν πως εάν οι αστυνομικοί τους χτυπάνε να χτυπάνε εκείνοι πίσω. Στην διάρκεια της επανάστασης αυτής ήμασταν όλοι σαν αδέρφια».

Η μεγάλη καταστροφή του 2012 στο Πορτ Σαιντ δεν είχε προηγούμενο για την Αίγυπτο. Σε ένα γεγονός όπου οδηγήθηκαν στον θάνατο 72 άτομα κυρίως με ευθύνη των Αρχών και της Αστυνομίας. Πολλοί εξ αυτών ήταν μέλη της «Ahlawy». Οι Ultras της Αλ Αχλί έβγαλαν και δήλωση με την οποία ανέφεραν πως οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις ήθελαν να τους τιμωρήσουν για την αντίδρασή τους, το πάθος τους και την μαχητικότητά τους. Τους χαρακτήρισαν εκτελεστές απέναντι σε ανθρώπους που ήθελαν να αποτινάξουν τον ζυγό του καθεστώτος… Με εντολή της Κυβέρνησης έγινε άρση της απαγόρευσης οργανωμένων οπαδών στο να βρίσκονται στα ματς, ωστόσο παραμένουν στο μικροσκόπιο του Κράτους. Στην Αίγυπτο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τους Ultras. Πολλοί προέρχονται από φτωχές οικογένειες και την εργατική τάξη, αλλά όχι όλοι, αυτό που ενώνει όμως ένα μεγάλο κομμάτι, είναι η κουλτούρα.

Κάποιοι πιο έντονα κινητοποιημένοι τους βάζουν στην πρώτη γραμμή και τους αναφέρουν ως την αδερφότητα των Μουσουλμάνων. Οι Αχλί και Ζάμαλεκ ως οι δύο πιο μεγάλες ομάδες της Αιγύπτου είχαν και τους πιο μεγάλους πυρήνες οπαδών. Ο πρόεδρος της Ζάμαλεκ Μορτάδα Μανσούρ, έναν παράγοντας της εποχής Μουμπάρακ, συμμάχησε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί. Προσπαθούσε καιρό να πείσει την Κυβέρνηση να διαλύσει τους Άσπρους Ιππότες ως υπόπτους τρομοκρατίας. Η αντίδραση των Ιπποτών ήταν να κάνουν… έφοδο στα γραφεία της ομάδας ζητώντας την παραίτηση του Μανσούρ. Είκοσι μέλη τους καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για αυτό. Η ομάδα των οπαδών αυτών χαρακτήρισε τον Μανσούρ ως «το πιστό σκυλί του καθεστώτος».

Oι οπαδοί στην Αίγυπτο κατάφεραν να περάσουν το μήνυμά τους, πως το ποδόσφαιρο στη χώρα είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι!

Πηγή: gazzetta.gr

Δείτε περισσότερα νέα και κουτσομπολιά στο rouxokosmima.gr.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *