«Παταγώδης» αποτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας στη Λομβαρδία

«Παταγώδης» αποτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας στη Λομβαρδία


«Καταστροφική» είναι η εκστρατεία εμβολιασμού εξαιτίας του ελλειμματικού συστήματος οργάνωσης των ραντεβού στην Λομβαρδία, την πλέον πληγείσα από την πανδημία περιοχή της Ιταλίας, παραδέχονται οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες.

Η Λομβαρδία υπήρξε το επίκεντρο της επιδημίας πριν από 13 μήνες και παραμένει η περιφέρεια με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Πρόκειται για «καταστροφή εξ αρχής», δήλωσε η δήμαρχος της Κρέμα Στεφανία Μπονάλντι στην La Repubblica.

Στην Κρεμόνα το κέντρο εμβολιασμού ήταν σχεδόν άδειο κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, διότι οι άνθρωποι που επρόκειτο να εμβολιασθούν δεν έλαβαν το μήνυμα για το ραντεβού τους.

Οι τοπικοί δημόσιοι υπάλληλοι αναγκάσθηκαν να συμβουλευθούν τα μητρώα των δήμων και να τηλεφωνήσουν σε κάθε έναν από τους πολίτες. Ενας δήμαρχος επιστράτευσε ένα μίνιμπας για να μεταφέρει τους ηλικιωμένους.

«Χθες μετέφερα 20, σήμερα 30 και μια δεκαπενταριά εκπαιδευτικούς», δήλωσε ο Τζουζέπε Πάπα, δήμαρχος του Σαν Μπασάνο στην La Repubblica.

Η τοπική υπουργός Υγείας της Λομβαρδίας Λετίτσια Μοράτι υποσχέθηκε χθες ότι θα λάβει «γρήγορες και δραστικές» αποφάσεις για να διορθώσει μία «απαράδεκτη» κατάσταση.

Η Ιταλία, όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, υποφέρει από έλλειψη εμβολίων, όμως η παταγώδης αποτυχία της Λομβαρδίας, μίας από τις πλουσιότερες και αποτελεσματικότερες στην διαχείριση περιφέρειες, είναι κραυγαλέα.

Στην Ιταλία, που μετρά 105.000 θανάτους από την Covid-19, έχουν χορηγηθεί 7,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και έχουν εμβολιασθεί πλήρως λιγότερα από 2,5 εκατομμύρια άτομα, σε πληθυσμό 60 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στο πλαίσιο ενός αποκεντρωμένου συστήματος υγείας που αφήνει μεγάλα περιθώρια δράσης στις περιφέρειες, ο συντονισμός των προτεραιοτήτων υπήρξε ελλειμματικός, παρά την σύσταση να προηγηθούν οι άνω των 80 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανεξάρτητου οργανισμού GIMBE, το ποσοστό των ατόμων άνω των 80 ετών που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κυμαίνεται από 87% στο Λάτιο, την περιφέρεια της Ρώμης, έως 2,6% στην Σαρδηνία.

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» κατά της πανδημίας και δραματική αύξηση των εμβολιασμών.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τον τριπλασιασμό του αριθμού των εμβολιασμών σε 500.000 ημερησίως μέχρι τα μέσα του Απριλίου και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του 80% του πληθυσμού μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *