Παιχνίδι κατασκόπων στο Αιγαίο με τη φυγάδευση Ιρανού επιστήμονα

Παιχνίδι κατασκόπων στο Αιγαίο με τη φυγάδευση Ιρανού επιστήμονα

Παιχνίδι διεθνών κατασκόπων στο Αιγαίο με «λάφυρο» έναν Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα φαίνεται να διαδραματίστηκε στο Αιγαίο στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, Βρετανοί κατάσκοποι μετέφεραν μυστικά τον Ιρανό στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του αγγλικού καναλιού πάνω σε ένα φουσκωτό σκάφος, χρησιμοποιώντας την προσφυγική κρίση ως προκάλυμμα. Ο 47χρονος άνδρας θεωρείται ότι κρυβόταν μεταξύ άλλων Ιρανών στο σκάφος.

Ο επιστήμονας ταξίδεψε 3.000 μίλια σε χερσαίο έδαφος μέχρι τη γαλλική ακτή κοντά στο Καλέ, αφού είχε φυγαδευτεί από την πατρίδα του στη γειτονική Τουρκία με τη βοήθεια της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, Μοσάντ.

NUC 1

Ο Ιρανός επιστήμονας, ο οποίος γνωρίζει πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού εμπειρογνώμονα της Τεχεράνης Mostafa Ahmadi Roshan το 2012, έφτασε στο Κεντ της Βρετανίας μαζί με άλλους 12 μετανάστες την Πρωτοχρονιά.

Αλλά η βρετανική μυστική υπηρεσία MI6 αντιμετώπισε ένα πρόβλημα. Ήθελε να ανακρίνει τον επιστήμονα και να τον βοηθήσει να μεταβεί στην Αμερική, αντιθέτως όμως από τις ΗΠΑ η Βρετανία δεσμεύεται ακόμη από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν.

Μην επιθυμώντας να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία με το να προσφέρει βοήθεια σε έναν αποστάτη, η MI6 αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την ασυνήθιστη μέθοδο της «εξαγωγής» σε μία κοινή επιχείρηση με τη Μοσάντ και την αμερικανική CIA.

«Ευρισκόμενοι στη Γαλλία, το ερώτημα πώς θα τον μεταφέρουμε στη Βρετανία παρέμενε. Δεν μπορούσαμε να τον πάμε πετώντας. Αν και ασυνήθιστο, αποφασίστηκε ότι η διείσδυση σε μία ομάδα συμπατριωτών του μεταναστών, οι οποίοι προετοιμάζονταν να διασχίσουν το κανάλι της Μάγχης με βάρκα, θα αποτελούσε μία λύση».

Η συνωμοσία, η οποία καταστρώθηκε τον Οκτώβριο, βρήκε την ολοκλήρωσή της όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία μεταξύ της χώρας του, της ΕΕ και του Ιράν, που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την Τεχεράνη από την κατασκευή πυρηνικών όπλων, μέσω ενός καθεστώτος επιτήρησης.

Μία πηγή αποκάλυψε στην εφημερίδα Sunday Express: «Το σενάριο εγκυμονούσε κινδύνους. Η απουσία του έγινε γρήγορα αντιληπτή και πληροφορηθήκαμε ότι μία ειδική μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης στάλθηκε για να τον αναζητήσει.

Η MI6 υπέβαλε σε ανάκριση τον πυρηνικό επιστήμονα για τα εξοπλιστικά σχέδια του Ιράν πριν αυτός πετάξει για τις ΗΠΑ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *