Πλοίο με 17 νεκρούς μετανάστες αναμένεται το βράδυ στα Κανάρια Νησιά

Πλοίο με 17 νεκρούς μετανάστες αναμένεται το βράδυ στα Κανάρια Νησιά


Πλοίο, που ρυμουλκείται από συνεργεία θαλάσσιας διάσωσης και μεταφέρει τουλάχιστον 17 μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί τη Δευτέρα στ’ ανοιχτά των Καναρίων Νήσων, αναμένεται να φτάσει απόψε σε νησί του ισπανικού αρχιπελάγους, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Αυτό το πλοιάριο αναμένεται να φτάσει στις 7.30 μ.μ. τοπική ώρα (9.30 το βράδυ ώρα Ελλάδας) στο λιμάνι του Λος Κριστιάνος, στο νησί της Τενερίφης, διευκρίνισε η νομαρχία του ισπανικού αρχιπελάγους που βρίσκεται βορειοδυτικά της Αφρικής.

“Αυτή είναι μια από τις πιο μεγαλύτερες τραγωδίες μετά την τελευταία μεταναστευτική κρίση” του 2006, όταν το αρχιπέλαγος γνώρισε ένα ιστορικό κύμα αφίξεων σχεδόν 30.000 μεταναστών, σύμφωνα με τη νομαρχία.

Τρεις επιζήσαντες που ταξίδευαν με αυτό το πλοιάριο, δύο άνδρες και μια γυναίκα, μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στο νησί της Τενερίφης. Ένας από τους άνδρες ήταν σε σοβαρή κατάσταση, με οξεία αφυδάτωση.

Οι μετανάστες αυτοί ήταν όλοι από την υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας θαλάσσιας διάσωσης.

Ο αριθμός των διελεύσεων προς τα Κανάρια Νησιά από τις αφρικανικές ακτές έχει αυξηθεί από τα τέλη του 2019 σε αυτήν την επικίνδυνη διαδρομή λόγω των ισχυρών ρευμάτων που ακολουθούν πλοιάρια τα οποία είναι γενικά υπερφορτωμένα και σε κακή κατάσταση.

Πέρυσι, 23.023 μετανάστες έφτασαν στα Κανάρια Νησιά, οκταπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2019. Μια κατάσταση που προκάλεσε χάος στο αρχιπέλαγος.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Caminando Fronteras, 1.851 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2020 σε αυτήν τη θαλάσσια διαδρομή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *