«Με τη Σελήνη, μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα παγκοσμίως και ένας από τους λόγους που εκτοξεύτηκε το LRO ήταν να βρούμε ένα μέρος που θα ήταν ενδιαφέρον να στείλουμε αστροναύτες»
Όταν οι αστροναύτες ξεκινήσουν ένα ταξίδι γύρω από τη Σελήνη το 2024 με την αποστολή Artemis II της NASA , θα αρχίσουν να γνωρίζουν τα σεληνιακά ορόσημα που συγκεντρώθηκαν από μια από τις πρεμιέρες ρομποτικών αποστολών του Οργανισμού στον πλησιέστερο κοσμικό γείτονά μας.
Το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA , που εκτοξεύτηκε το 2009, επέστρεψε έναν θησαυρό επιστημονικών δεδομένων στα δεκατέσσερα χρόνια λειτουργίας του, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το όφελος που μπορεί να προσφέρει. Με την «αναγνώριση» ακριβώς στο όνομα, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η αποστολή σχεδιάστηκε από την αρχή με την ιδέα να βοηθήσει τις διαστημικές πτήσεις με πλήρωμα.
Καθώς οι αστροναύτες ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το 1972, έχουν εκπαιδευτεί στο πώς να εντοπίζουν ορόσημα, γεωλογικά χαρακτηριστικά και να βοηθούν στην επισήμανση περιοχών ενδιαφέροντος για μελλοντικές προσγειώσεις, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγονται από το LRO. Αυτή η εκπαίδευση περιελάμβανε επιστημονική οπτικοποίηση χρησιμοποιώντας δεδομένα LRO για να τονίσει τα χαρακτηριστικά που θα φαίνονται από την τροχιά.
Σύμφωνα με την Kelsey Young του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt του Μέριλαντ, αυτό ενσωματώθηκε στις λειτουργίες της αποστολής LRO από την αρχή. «Η αποστολή χρηματοδοτήθηκε αρχικά και τα όργανα επιλέχθηκαν όχι μόνο για την επίτευξη των στόχων της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής, αλλά και εκείνων του προγράμματος των ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων», λέει ο Young, επικεφαλής των Επιχειρήσεων Επιστημών Πτήσεων για τις επερχόμενες αποστολές Artemis. «Τα όργανα επιλέχθηκαν εν μέρει επειδή χρησιμεύουν τόσο για την επιστήμη όσο και για την εξερεύνηση».
Για το σκοπό αυτό, οι τέσσερις αστροναύτες που επιλέχθηκαν για το επόμενο ταξίδι στη Σελήνη πέρασαν από μια εβδομαδιαία σειρά μαθημάτων για το πώς να αναγνωρίζουν σεληνιακά ορόσημα από την τροχιά. Το μάθημα παρουσίασε δεδομένα από το LRO, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν οπτικοποίηση στα μαθήματα που πήραν οι αστροναύτες. Ως ορόσημο στα μαθήματά τους, οι αστροναύτες είχαν την αποστολή να εντοπίσουν περιοχές ενδιαφέροντος για πιθανές προσγειώσεις από μια επιλογή τροχιακών εικόνων.
Αυτό το είδος εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για το Artemis II, αλλά για όλα τα επόμενα ταξίδια στη Σελήνη ως μέρος του προγράμματος Artemis. Όπως επισημάνθηκε από τον Ernie Wright από το Επιστημονικό Στούντιο Οπτικοποίησης του Goddard, το LRO μας παρείχε την καλύτερη παγκόσμια χαρτογράφηση του σχήματος οποιουδήποτε πλανητικού σώματος στο Ηλιακό Σύστημα. Αυτό περιλαμβάνει τη Γη, όπου οι ωκεανοί και η κάλυψη του πολικού πάγου εμποδίζουν παρόμοια χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης των βραχωδών επιφανειών.
«Με τη Σελήνη, μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα παγκοσμίως και ένας από τους λόγους που εκτοξεύτηκε το LRO ήταν να βρούμε ένα μέρος που θα ήταν ενδιαφέρον να στείλουμε αστροναύτες», λέει ο Ράιτ, ο οποίος εργάζεται με δεδομένα LRO για ολόκληρο το διάστημα. διάρκεια ζωής της αποστολής.
Ο Jacob Richardson, ένας ερευνητής στην ομάδα πλανητικών επιστημών του Goddard, ο οποίος συμμετείχε επίσης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους αστροναύτες Artemis II, σημείωσε ότι τα ανθρώπινα μάτια και το ανθρώπινο μυαλό μπορούν να παρατηρήσουν πράγματα και να βγάλουν συμπεράσματα σε κλάσματα δευτερολέπτου καλύτερα ακόμη και από τον πιο προηγμένο ρομποτικό ανιχνευτή .
Σχετικά με το μάθημα στους αστροναύτες Artemis II, ο Richardson λέει ότι δεν πέρασε σχεδόν ούτε μία ώρα όπου δεν χρησιμοποιούσαν δεδομένα και εικόνες από το LRO. «Ένα από τα πράγματα που κάναμε ήταν να τους δείξουμε επιστημονικά παραδείγματα που θα έβλεπαν από την τροχιά τους», λέει.
Με αυτόν τον τρόπο, όταν οι αστροναύτες πετάξουν δίπλα από τη Σελήνη το επόμενο έτος, θα είναι προετοιμασμένοι γνωρίζοντας τι θα μπορούν να δουν,τι σχέση έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά μεταξύ τους και πώς να αναζητήσουν αυτά που μπορεί να ενδιαφέρουν τους αστροναύτες που θα προσγειωθούν στη σεληνιακή επιφάνεια σε μελλοντικές αποστολές.
Επισημαίνει πώς, ήδη από τις μεταγενέστερες αποστολές Apollo, οι γνώσεις μας για τα χαρακτηριστικά της σεληνιακής επιφάνειας περιορίζονταν από την τεχνολογία που ήταν διαθέσιμη εκείνη την εποχή. «Όταν πήγαμε στη Σελήνη με τον Απόλλωνα, είχαμε απίστευτη επιτυχία, ειδικά για μια αποστολή πρώιμης διαστημικής ηλικίας», λέει. «Αλλά το κάναμε αυτό με πολύ περιορισμένες πληροφορίες για το πώς έμοιαζε στην πραγματικότητα η επιφάνεια. Ακόμη και για το Apollo 16, πιστεύαμε ότι προσγειώνονταν σε ροές λάβας και αυτό δεν συνέβη».
Δεκατέσσερα και πλέον χρόνια εικόνων και δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από το LRO διασφαλίζουν ότι οι αστροναύτες που επιστρέφουν στη Σελήνη είναι πλήρως προετοιμασμένοι για μια επιτυχημένη αποστολή εξερεύνησης και ανακάλυψης ως μέρος της συνεχιζόμενης αποστολής της NASA για εξερεύνηση του πλησιέστερου γείτονα της Γης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.