Πτωτικά οι τιμές για τέταρτη μέρα- Τι οδηγεί την αποκλιμάκωση

Πτωτικά οι τιμές για τέταρτη μέρα- Τι οδηγεί την αποκλιμάκωσηΠτωτικά συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Το πρωί της Τρίτης υποχώρησαν έως και 8,2%, στα 117,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, «κλειδώνοντας» το χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου.

Ειδκότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου– ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς διαπραγματεύτηκε 5,8% χαμηλότερα, στα 120,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Η αποκλιμάκωση των τιμών αποδίδεται:

  1. στον θερμό για την εποχή καιρό,
  2. τα διαθέσιμα ενεργειακά αποθέματα, και
  3. το σχέδιο της Κομισιόν για τον περιορισμό των τιμών, το οποίο ανακοινώνεται σήμερα, Τρίτη.

Όσον αφορά τον καιρό, στη νοτιοδυτική Ευρώπη και στο κεντρικό τμήμα της ηπείρου αναμένονται τις επόμενες ημέρες ζεστές θερμοκρασίες, σύμφωνα με την πρόγνωση της Maxar. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί σε μεγάλο μέρος της περιοχής τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, η πλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη φτάνει περίπου στο 92%, επίπεδο πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας για την εποχή του έτους. Σε αυτό έχει βοηθήσει ο θερμότερος του συνηθισμένου καιρός και τα υψηλά επίπεδα εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο, η αναπλήρωση των αποθεμάτων το επόμενο έτος θα είναι δύσκολη χωρίς τις προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου.

Τέλος, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνουν δράση για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της κρίσης σε περίπτωση που οι τιμές αυξηθούν ξανά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ΕΕ πρόκειται να αποκαλύψει σήμερα το νέο πακέτο έκτακτης ανάγκης. Δείτε εδώ αναλυτικά τι αναφέρει το προσχέδιο της πρότασης που διέρρευσε χθες.

naftemporiki.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *