Ρεκόρ βροχοπτώσεων έφερε φέτος στο Σίδνεϊ το Λα Νίνια

Ρεκόρ βροχοπτώσεων έφερε φέτος στο Σίδνεϊ το Λα ΝίνιαΤο Σίδνεϊ, η πιο πολυπληθής πόλη της Αυστραλίας, αντιμετώπισε αυτή τη χρονιά τις χειρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων τουλάχιστον 70 ετών, σύμφωνα με τα δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού Observatory Hill.

Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί στο Σίνδνεϊ 2.216 χιλιοστά βροχής, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση ετήσια ποσότητα νερού που πέφτει στην πόλη από το 1858, όταν άρχισαν να διατηρούνται αρχεία.

Το πιο πρόσφατο καταγεγραμμένο ρεκόρ ήταν το 1950, όταν έπεσαν στο Σίδνεϊ 2.194 χιλιοστά βροχής.

Ακόμη η χρονιά δεν έχει τελειώσει και με το φαινόμενο Λα Νίνια να φέρνει ένα υγρό καλοκαίρι, η βροχή που θα πέσει ολόκληρο το 2022 θα είναι πιθανόν ακόμη περισσότερη.

Το Σίδνεϊ και ευρύτερα η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας αναμένουν ισχυρές βροχοπτώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.

Και η μικρότερη ποσότητα βροχής ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις, προειδοποίησε η Στεφ Κουκ υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων της πολιτείας.

«Γνωρίζουμε ότι οι λεκάνες συγκράτησης των υδάτων είναι πλήρεις, τα φράγματα γεμάτα και τα ποτάμια μας κοντεύουν να υπερχειλίσουν. Οπότε οποιαδήποτε βροχόπτωση, όσο περιορισμένη και να είναι,» κινδυνεύει να αυξήσει τους κινδύνους πλημμύρας, πρόσθεσε.

Η Αυστραλία πλήττεται σφοδρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής απορρύθμισης, με πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, κυκλώνες και ξηρασίες που καταγράφονται πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση καθώς η Γη υπερθερμαίνεται, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *