Στη Βάρνα εν μέσω προκλήσεων ο Ερντογάν

Στη Βάρνα εν μέσω προκλήσεων ο Ερντογάν

oigh0o 2

Με άγριες διαθέσεις πηγαίνει στη Βάρνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας που πραγματοποιείται σήμερα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται έξαλλος μετά την ισχυρή καταδίκη από την ΕΕ για τις προκλητικές κινήσεις του.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του και με αφορμή την πρόσφατη κατάληψη του Αφρίν ανέφερε πως: «Την μεγάλη Τουρκία οπωσδήποτε θα την οικοδομήσουμε. Αν χρειαστεί θα δώσουμε τις ζωές μας. Αν χρειαστεί θα πάρουμε ζωές».

Η Σύνοδος της Δευτέρας στη Βάρνα, εξελίσσεται σε δύσκολη εξίσωση για τους Ευρωπαίους. Κατά τη διάρκειά της θα συζητηθεί η ανανέωση της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Με διπλωματικές κινήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, τη στιγμή που γίνονται προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της στο Αιγαίο και στην Κύπρο, κρατούνται δύο Ελληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία και οι τόνοι ανεβαίνουν με την τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν.

Το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί η σύνοδος στη Βάρνα, ανεξάρτητα από τις ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Είναι η πρώτη φορά που καταδικάζονται απερίφραστα οι συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει και της Συνόδου της Βάρνας. Την ίδια ώρα, η Τουρκία καλείται να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εξερεύνηση αλλά και την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο», δήλωνε εμφανώς ικανοποιημένος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ταυτόχρονα με νόημα πως «κατά την Σύνοδο της Βάρνας θα δοκιμαστεί ο σεβασμός της Τουρκίας στις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η απάντηση της Τουρκίας ήρθε άμεσα καθώς απέρριψε τις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το ανακοινωθέν (της ΕΕ) περιέχει απαράδεκτες εκφράσεις για τη χώρα μας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Σκληρή απάντηση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους προς την Τουρκία έδωσε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, με αφορμή τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και με αφορμή την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

Από τα ακριτικά Ψαρά, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα ως πόλος και εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά ακριβώς για να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, για να υπηρετήσει την αρχή της καλής γειτονίας, την αρχή κατά την οποία την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν την διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του».

Σημείωσε δε, «αυτό που ολόκληρη η Ευρώπη με τον πλέον επίσημο τρόπο δηλώνει με μια φωνή, ότι δηλαδή «η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο. Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

«Έχω ανάμεικτα συναισθήματα για τη συνάντηση», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιουνκέρ μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής. «Οι βασικές πηγές έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ αυξάνονται και ελπίζω να πετύχουμε περισσότερη συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά ο Γιουνκέρ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.