Τα επόμενα βήματα για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών

Τα επόμενα βήματα για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών

CEA0CEA1CE95CEA3CEA0CE95CEA3

Στην τελική ευθεία έχει μπει η ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την κύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο το μεσημέρι της Παρασκευής. Ωστόσο, απομένουν ακόμα ορισμένα βήματα που πρέπει να γίνουν για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και να τεθεί και επίσημα σε ισχύ.

Ουσιαστικά, τα σημαντικότερα βήματα έχουν ήδη γίνει με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στα Σκόπια και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, και οι επόμενες ενέργειες που απομένουν να γίνουν έχουν μάλλον διαδικαστικό χαρακτήρα.

Ήδη το μεσημέρι, αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πλέον, η Συμφωνία θα πρέπει να καθαρογραφεί και να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατόπιν να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, ενώ στη συνέχεια είναι το υπουργείο Εξωτερικών αυτό που θα αναλάβει με ρηματική διακοίνωση να ενημερώσει την κυβέρνηση των Σκοπίων για την κύρωση της Συμφωνίας. Τότε ουσιαστικά η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

Ακόμα και τότε, όμως, υπάρχει ένα ακόμα βήμα που πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά, κυρώνοντας στο ελληνικό κοινοβούλιο το Πρωτόκολλο Εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα προς συζήτηση στη Βουλή. Εφόσον το Πρωτόκολλο κυρωθεί, επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σταλεί στις ΗΠΑ, τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, η οποία πλέον θα ονομάζεται επισήμως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Την αλλαγή της ονομασίας της θα πρέπει να την γνωστοποιήσει στους διεθνείς οργανισμούς και τα ξένα κράτη με ρηματική διακοίνωση, αν και ήδη σήμερα είχαμε την πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία», το Ισραήλ.

Πάντως, για την αλλαγή του ονόματος της χώρας στα διεθνή έγγραφα της γειτονικής χώρας προβλέπεται βάσει της Συμφωνίας προθεσμία 5 ετών από την ημέρα έναρξης της ισχύος της, ενώ για τα δημόσια έγγραφα της χώρας για εσωτερική χρήση οι αντίστοιχες προθεσμίες συνδέονται με τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μικρότερο είναι το περιθώριο που δίνεται στη χώρα για να σταματήσει να χρησιμοποιεί αρχαιοελληνικά σύμβολα και σύμβολα της αρχαίας Μακεδονίας, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας. Το περιθώριο αυτό ανέρχεται σε έξι μήνες.

Σημαντική εξέλιξη που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι το άνοιγμα εκατέρωθεν πρεσβειών στις δύο χώρες: Η Ελλάδα θα έχει πρεσβεία στα Σκόπια και γενικό προξενείο στην Μπίτολα, ενώ η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει πρεσβεία στην Αθήνα και γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *