Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα στη σύνοδο του ΔΝΤ

Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα στη σύνοδο του ΔΝΤ

dntdf.medium

Σε θετικό κλίμα για την Ελλάδα διεξήχθη η συνεδρίαση της Επιτροπής Διοικητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενόψει της επικείμενης ολοκλήρωσης της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν, επικεφαλής της ομάδας που εκπροσωπεί την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Μάλτα, σημείωσε τον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που όπως είπε οφείλεται στην αύξηση που σημειώθηκε στις επενδύσεις και τις εξαγωγές εντός του 2017.

«Η ανάπτυξη συνοδεύτηκε από μείωση της ανεργίας και αύξηση της εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν αξιοσημείωτα ισχυρές και υπερέβησαν τους στόχους που καθορίστηκαν στον προϋπολογισμό και στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)», ανέφερε.

Μάλιστα, ο Παντοάν πρόβαλε την εκτίμηση πως η Ελλάδα έχει πλέον εισέλθει σε μια περίοδο ανάκαμψης, την οποία αποδίδει σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την επίτευξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τον περιορισμό των ανισοτήτων που δημιουργήθηκαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

«Παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα προχώρησε σε μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων πρωτοφανούς εύρους: σε συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς, σε μεταρρυθμίσεις των αγορών προϊόντων και εργασίας, σε δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και σε ιδιωτικοποιήσεις, σε μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και την κοινωνική πολιτική. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει επιτύχει γρήγορα και μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα, ενώ μείωσε το εμπορικό της έλλειμμα», σημειώνει η ανακοίνωση, την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, ο κ. Παντοάν εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα κινηθεί σε θετική οικονομική τροχιά και το 2018.

«Τα δεδομένα σχετικά με τις προσδοκίες δείχνουν περαιτέρω βελτίωση το 2018. Το οικονομικό κλίμα έφθασε σε υψηλό 3,5 ετών το Φεβρουάριο. Βασισμένη στην ισχυρή παραγωγή, τη νέα αύξηση των παραγγελιών και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, ο δείκτης μεταποίησης σημείωσε υψηλό 17,5 ετών τον Φεβρουάριο. Η αυξημένη εμπιστοσύνη αντανακλάται επίσης στις πρόσφατες αναβαθμίσεις της χώρας και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Αυτό το θετικό κλίμα αντανακλά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM και την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, καθώς και τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτές οι προσπάθειες υποστηρίζονται από τη δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων και την έξοδο στις αγορές ομολόγων που έχουν ήδη ξεκινήσει θετικά, με την πιο πρόσφατη στις 8 Φεβρουαρίου, με την έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ με απόδοση 3,5% κατά την οποία το βιβλίο παραγγελιών υπερκαλύφθηκε».

Σκιαγραφώντας τους άμεσους στόχους που καλείται να επιτύχει η Ελλάδα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο κ. Παντοάν σημειώνει πως πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα το κλείσιμό της τέταρτης αξιολόγησης και η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

«Οι αρχές θα επεκτείνουν τα ταμειακά αποθέματα για την εξυπηρέτηση του χρέους, θα αποκτήσουν βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές και θα καθορίσουν σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», αναφέρει στο τέλος η ανακοίνωση.

Δείτε περισσότερα νέα και κουτσομπολιά στο rouxokosmima.gr.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *